Wildlife photographer of the year 2015

De winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2015 verkiezing, georganiseerd dor het Natural History Museum in Londen, werden op 13 oktober bekend gemaakt. Er werden meer dan 42.000 foto’s ingestuurd uit 96 landen. Dit zijn de winnaars!

Don Gutoski

Fotograaf van het jaar – Don Gutoski, Canada

A tale of two foxes

Dit moment laat onverwacht gedrag zien in het Wapusk National Park, Hudson Bay, Canada. Rode vossen jagen normaal gesproken niet op poolvossen, maar waar twee jagers in hetzelfde gebied actief zijn, kan conflict ontstaan met een dodelijke afloop. Hoewel het licht slecht was, vormde de toendra een mooie achtergrond voor het moment dat de rode vos stil stond met zijn kleinere prooi.

Deze foto won ook in de categorie zoogdieren.

<p>Ondrej Pelánek</p>

Jonge fotograaf van het jaar– Ondrej Pelánek, Tsjechië

Ruffs on display

Op het Noorse schiereiland Varanger laten deze twee kemphanen elkaar de veren zien tijdens broedtijd. Daarmee proberen ze de omgeving als hun eigendom te claimen. Ondrej wist dit gevecht scherp in beeld te krijgen.

Deze foto won ook de categorie fotografen van 11 tot 14 jaar oud.

Britta Jaschinski

The Wildlife Photojournalist Award: Enkele foto – Britta Jaschinski, Duitsland/Verenigd Koninkrijk

Broken cats

Deze foto werd gemaakt in Seven Star Park in Guilin, China. In de afgelopen 20 jaar heeft Jaschinski flink wat gereisd om het lijden van dieren in gevangenschap in beeld te brengen, vooral als het gaat om zogenaamd entertainment. Ze zag naar eigen zeggen echter nog nooit zulke brute omgang met dieren als in China. “De potentie om dit te kunnen veranderen is groot”, legt ze uit. De houding ten opzichte van dit soort praktijken verandert langzaam.

<p>Jonathan Jagot</p>

Flight of the scarlet ibis

Op het eiland Lençóis bij de kust van Brazilië, ontdekte Jagot de favoriete voederplaatsen van de vogels en daardoor wist hij precies waar en wanneer hij ze moest verwachten. Hij moest zorgen dat hij niet te dichtbij kwam en de foto’s van de dieren in de moddervlaktes waren nooit goed genoeg. Daarna kwam hij op het idee de prachtige kleuren van de dieren vast te leggen tegenover de duinen. Hij wachtte tot precies het goede moment waarop de dieren kwamen aanvliegen in de mooiste kleurencompositie.

<p>Amir Ben</p>

Vogels – Amir Ben-Dov, Israël

The company of three

Valken zijn sociale dieren die in grote groepen migreren van Europa naar Afrika. De sterkste banden zie je tussen ouders en hun kinderen van één jaar oud. Verder bewaren ze graag hun persoonlijke ruimte. Amir bestudeerde de dieren voor zes dagen toen ze in de buurt op zoek waren naar insecten. Het viel hem op dat twee vrouwtjes en één mannetje constant gezelschap van elkaar zochten.

 <p>Edwin Giesbers</p>

Amfibieën en reptielen – Edwin Giesbers, Nederland

Still life

Een kamsalamander ligt bewegingsloos aan het oppervlak van het water. Edwin stond ook volledig stil in een pak in het water om dit tafereel vast te leggen. Hij wist zijn camera voorzichtig onder de salamander te krijgen en hoewel hij wist wat voor beeld hij wilde, moest hij het frame gokken.

<p>Juan Tapia</p>

Impressies – Juan Tapia, Spanje

Life comes to art

Deze plaat van een aantal oude schuren werd vastgelegd door Tapia op zijn boerderij in Almeria. Het duurde acht uur en 300 pogingen om de juiste foto te schieten van een zwaluw die door het gat in het olieverfschilderij ging. Hierdoor lijkt het alsof het dier vanuit een andere wereld door een gat is gevlogen.

<p>Michael AW</p>

Onder water – Michael AW, Australië

A whale of a mouthful

Deze walvis hapt zich een weg door een grote groep sardines voor een maaltijd. Het dier laat het water met een deel van de vissen weer uit zijn mond gaan via de baleinen. De vissen in de mond worden in één keer doorgeslikt en verteerd in de maag.

<p>Pere Soler</p>

Vanuit de lucht – Pere Soler, Spanje

The art of algae

Het Bahía de Cádiz Natural Park aan de kust van Spanje is van bovenaf een mozaïek van kleuren. Het trekt veel vogels aan en is in de lente een belangrijke spot tijdens de migratie. Soler fotografeerde de vogels, maar ook de veranderende kleuren van het land door helder groen zeewier.

Shadow walker

Stad – Richard Peters, Verenigd Koninkrijk

Shadow walker

Meestal vangt men in de stad maar zelden een glimp op van een vos en hebben we geen idee waar de dieren dag en nacht uithangen. Het was dit leven in de schaduw dat Richard Peters wilde vastleggen. Hij had de dieren in zijn achtertuin in Surrey, Engeland, al langere tijd vastgelegd. Uiteindelijk wist hij een compositie op te stellen waarbij een vos een schaduw op de muur zou projecteren.

Bron: Wildlife Photographer of the Year 2015

Mijn favoriet? Die van de vogel die door het schilderij vliegt. Hoeveel werk zit er wel niet in het maken van zo’n foto!
Die van de hagedis vind ik ook erg gaaf trouwens.
De laatste foto doet mij denken aan een foto die ik zelf eens gemaakt heb toen Guus nog klein was.
Ik fotografeerde hem en zijn schaduw waardoor hij een grote poes leek. Gaaf effect.

 

5 gedachten over “Wildlife photographer of the year 2015

  1. Echt prachtig allemaal, goed keuzes denk ik zo, en ja ik was hier al maar werd weer gestoord, nee niet de postbode, er zijn mee wegen tegenwoordig (vriend, telefoon). Om mij even te doen vergeten waar ik mee bezig was…

    Dank je wel voor het delen.

    X

  2. Wat een mooie foto’s, je kan er blijven naar kijken, de eerste is zo een goed beeld van hoe de natuur in elkaar zit, idem voor de laatste eigenlijk.
    En jouw favoriet is natuurlijk een ongelooflijke foto! Ik denk niet dat ik er het geduld voor zou hebben, maar ja, je weet nooit natuurlijk. Ik heb wel eens in frankrijk 45 minuten stil gezeten in het water om een slangetje te fotograferen, maar dat is niks natuurlijk tov 8 uur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *