Wat is TTIP nu precies?

Het is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws: TTIP. Dit staat voor: Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership. Er is in heel Europa veel verzet tegen.
Maar waarom? Wat is het nu precies? Dat leg ik jullie in deze blog uit.

Vrijhandelsverdrag

Amerika moet om daar geproduceerde producten ook in Europa te kunnen verkopen invoerrechten betalen en de producten moeten voldoen aan onze Europese regels.
De producten moeten dus ook voor Europa worden getest.
Hierdoor wordt het product een stuk duurder.

Met TTIP is dit allemaal verleden tijd, dan voldoet slechts het testen van het product in en door Amerika zelf. En mag het product vervolgens gewoon hier in Europa ingevoerd en verkocht worden zonder verdere contoles.
Wij in Europa hebben echter hoge standaarden voor voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn.
Moeten wij die overboord gooien alleen maar om de handel met Amerika makkelijker te maken?

Chloorkip

Een bekend voorbeeld is de zogenaamde chloorkip. In Amerika zijn op dit moment vier verschillende manieren toegestaan om bacteriën op kippenvlees te doden.
Een daarvan is het kippenvlees in een chlooroplossing te dompelen, waarna dit vlees keurig verpakt in de supermarkt komt te liggen.

Deze manier is hier in Europa verboden en chloor consumeren een ver van ons bed show, wij doen dit niet uit voorzorg.  Amerika redeneert precies omgekeerd: totdat onomstotelijk vast staat dat een middel schadelijk is, is het toegestaan.

Met de komst van vrijhandelsverdrag TTIP komt deze kip ook hier in de schappen te liggen, want dan geldt de Amerikaanse wet -en regelgeving voor de ingevoerde kip.
Dit is slechts 1 voorbeeld.

Genetisch gemodificeerd voedsel

Een ander voorbeeld waarop TTIP invloed gaat hebben zijn de productiemethoden die Amerika hanteert. Misschien heb je weleens gehoord van het bedrijf Monsanto.

Monsanto is de producent van genetisch gemanipuleerde zaden van o.a. maïs, katoen, soja en koolzaad. Ook maakt Monsanto het herbicide Roundup.
Dit middel wordt nu inmiddels overal ter wereld ingezet als onkruid bestrijder. Roundup past precies op de ‘Roundup Ready-zaden’ van Monsanto. Wat wil zeggen dat dit middel al het levende op een akker doodmaakt behalve hun genetisch gemanipuleerde zaden die resistent zijn tegen dit gif.
De producten van die zaden hebben de mensen vervolgens op hun bord. Lekker gezond he?!
Monsanto voert verregaande controles uit om alle macht in handen te houden.

Hier heb ik al eens een blog over geschreven. Mocht je hier meer over willen weten dan raad ik de Netflix documentaire GMO OMG aan! Deze docu heeft mijn ogen geopend.
Of bezoek de site van gentechvrij.

In Europa is genetisch gemanipuleerd voedsel verboden en moet het vermeld worden op de verpakking als er genetisch gemanipuleerde ingrediënten zijn gebruikt.
In Amerika is dit niet verboden.
Je begrijpt dat met TTIP wij ook dergelijk voedsel op ons bord krijgen en Monsanto een gigantische vinger in de pap krijgt.

Hopelijk begrijp je nu een beetje beter wat TTIP is en wat de gevolgen ervan voor de Europese markt zijn. Uiteraard is dit slechts een zeer beknopte uitleg van mij want er zijn gigantisch veel kanten aan dit verhaal.
Hierover is erg veel online te vinden als je er meer over wilt weten.
Ik hoop dat jullie nu bewuster zijn geworden. Ik persoonlijk ben tegen TTIP.

De TTIP onderhandelingen gebeuren in het geheim en wij als burgers hebben hier niets over te zeggen, daarom is er nu een petitie die je kan tekenen voor een referendum.

nottip_300dpi

8 gedachten over “Wat is TTIP nu precies?

  1. Ik heb hier tegen getekend of in elk geval voor een referendum omdat deze onderhandelingen zonder ons wetenschap gebeurd en geheim zijn, en ‘wij’ willen zeggenschap in deze, wist je dat ook al? Ik heb het getweet van de week al waar je dus kunt tekenen om ertegen te zijn of in elk geval een referendum voor elkaar te krijgen.

    X

  2. Goed en duidelijk uitgelegd. Het is jammer dat er nog steeds mensen niet op de hoogte zijn van dit gevaarlijke verdrag. Mag toch ook echt hopen dat dit niet door zal gaan. Zo wel, dan hoop ik heel hard dat het ‘steek je kop in het zand’ volk in ons land kei hard in actie gaat komen.

  3. Ik heb er al eens een programma van gezien en ben ook vierkant tegen TTIP. Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom we steeds meer uit handen geven en straks helemaal niks meer hebben te vertellen in ons eigen land. Ik snap niet dat de regering dit wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *