Wandeling Spanderswoud Natuurmonumenten

Bij Hilversum ligt het Spanderswoud. In dit gebied kun je een aantal mooie wandelingen volgen. Wij waren er al vaker geweest en keerden nu terug om te kijken of de lente ook in het Spanderswoud al aan het ontluiken is. Wandelen jullie mee?

Stukje geschiedenis

Het Spanderswoud wordt wel het leukste bos van Nederland genoemd. Het is namelijk volop in beweging. Het Spanderswoud was vroeger een heidegebied. Tot ver in de 18e eeuw werd het gebruikt om schapen te weiden en plaggen te steken. Die plaggen gingen in de schapenstal (de potstal) en zodra ze goed vol zaten met schapenmest werden ze gebruikt voor de bemesting van de landbouwgronden.
In 1775 begon men met de ontginning en afgraving van het gebied. Het zand werd afgevoerd naar Amsterdam, Utrecht en Hilversum. Pas halverwege de 19e eeuw werden er bossen aangeplant, deels parkbos, deels productiebos (bos dat dient voor de productie van hout). Mogelijk dat de naam “spander” of “spaander” uit die tijd komt. Het betekent hakhout.

Bron: www.ivn.nl

hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr
hdr

7 thoughts to “Wandeling Spanderswoud Natuurmonumenten”

  1. Wat een prachtig gebied joh! Jammer dat het voor ons een stukje rijden is, maar mochten we een keer in de buurt zijn, dan lijkt het me echt geweldig om daar rond te lopen en foto’s te maken!

  2. Je hebt alweer prachtige foto’s gemaakt!!! Ik ben zelf niet zo’n wandelaar, ik vind het leuk om dat met geocachen te combineren… Je komt dan echt op de meest vreemde plaatsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *