Vier Sinterklaas eens anders

Sinterklaas lijkt een typisch Hollands feest, maar wist je dat het ook in het buitenland groots gevierd wordt? Niet alleen in Frankrijk en België, maar zelfs in Rusland kennen ze de viering van de goedheiligman. Leuk om eens te kijken naar de overeenkomsten en de verschillen. En tot slot heb ik leuke tips om het Sinterklaasfeest eens op een andere manier te vieren dan in eigen land.

Tradities

In ons land komt Sinterklaas twee weken voor zijn verjaardag aan met de Stoomboot. Vergezeld van bont gekleurde Pieten rijdt hij op zijn schimmel over de daken om door de schoorstenen kleine cadeautjes en snoepgoed rond te brengen. Op 5 december wordt zijn verjaardag groots gevierd met veel cadeau’s en surprises.

Er zijn overeenkomsten met de viering in andere landen, maar ook wat grote verschillen.
De kinderen in landen als Frankrijk en Luxemburg kijken er niet raar van op dat de Sint op een ezel rondrijdt! En Piet is lang niet altijd zo vrolijk.


In de Franse regio Lorraine komt de Sint met een ezel en zijn verschrikkelijke knecht Père Fouettard, die al meer dan 460 jaar oud is en geboren werd tijdens het beleg van Metz door keizer Karel de Vijfde en zijn leger in 1552. De goedheiligman deelt snoepjes uit aan brave kinderen tijdens de optocht op de avond van 5 december (‘mirabellen voor de lellebellen, bitterkoekjes voor de jonge broekjes’). Père Fouettard neemt het straffen van stoute kinderen voor zijn rekening. Hij ziet er heel anders uit dan de bontgekleurde Pieten in ons land. Hij ziet er uit als een monnik.

In België (Wallonie) rijdt de Sint ook op een ezel. Zijn zwarte knecht heet Hanscrouf. Vanaf 1 december brengt de Sint al bezoekjes aan huizen en deelt snoepgoed uit.

Ook in Luxemburg heeft Sinterklaas een ezel! Sint Nicolaas wordt hier ook wel Klesschen genoemd. Hij wordt vergezeld door zijn knecht Housecker of Black Peter.
Al vanaf november delen zij snoepgoed uit.

In Duitsland heet Sint Nicolaas Sankt Nikolaus. Hij rijdt op een wit paard, soms begeleid door zijn dienstbare Knecht Ruprecht.
Net zoals in Lorraine deelt de goedheiligman zijn snoepgoed uit op de avond van 5 december.

Sint Nicolaas in Lorraine

In een aantal regio’s in het noorden en oosten van Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd. De regio Lorraine heeft Sint Nicolaas als beschermheilige. De basiliek van Saint-Nicolas-de-Port, een klein stadje op enkele kilometers afstand van Nancy, bewaart een reliek van de heilige, zijn vingerkootje! Het kootje beschikt over helende krachten.

In de Franse regio Lorraine is Sint Nicolaas de beschermer van kinderen, maar ook van scholieren, studenten, jonge vrouwen, veroordeelden en gevangenen, handelslieden en zeelui, graanhandelaren en bakkers. Dit komt door het Sinterklaasverhaal over de slager en de drie kinderen.

Het verhaal gaat de ronde dat drie verdwaalde kinderen om onderdak vroegen bij een slager. Ze waren amper binnen of de slager doodde de kinderen, sneed ze in stukken en zette ze in de pekel. Zeven jaren later was Sint Nicolaas in de buurt. Hij klopte aan bij de slager en vroeg om een maaltijd met pekelvlees dat zeven jaren in de pekel had gestaan. De slager kreeg het benauwd en vluchtte. Sint Nicolaas redde de kinderen.

Sinterklaasfeest in Saint-Nicolas-de-Port

Het dorpje Saint-Nicolas de Port is een van de bekendste dorpen waar Sint Nicolaas wordt herdacht. In dit dorp staat de basiliek waar een relikwie, een vingerkootje, van Sint Nicolaas wordt bewaard. Elk jaar komen daar duizenden mensen op af.

Elk jaar op de zaterdag het dichtst bij 5 december vindt er na de niet-religieuze optocht door het centrum van de stad, een fakkelprocessie ter ere van Sint Nicolaas plaats in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port. Dit jaar vindt de fakkelprocessie van Sint Nicolaas plaats op zaterdag 6 december 2014 rond half negen ’s avonds in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port.

Deze 766 jaar oude traditie trekt altijd veel bezoekers en heeft vaste rituelen: de jonge edelknapen in blauwe pakjes en witte kousen, de vaandeldragers, de beelden, de reliek (een vingerkootje in een schrijn in de vorm van een arm). Na de officiële oecumenische dienst van priesters uit diverse landen wordt de verlichting in de basiliek uitgedaan. De kerkgangers heffen met hun ontstoken kaarsjes naar de reliek van Sint Nicolaas gekeerd een lied aan. Een indrukwekkende belevenis!

‘Sint Nicolaas, jouw rijpe vertrouwen
Doet opperste weldaden op ons neerdalen
Geef wederom je milde bescherming
Aan je oude vrienden, de kinderen van Lorraine…’

Sinterklaasfeest in Nancy

In Nancy is het sinterklaasweekend het belangrijkste feest van het jaar. Dit wordt jaarlijks gevierd met een tweedaags spektakel. De stad is één groot toneel voor straattheater, acrobaten, muzikanten en verhalenvertellers.

Optochten met bonte praalwagens rijden door de straten van Nancy met als eindbestemming het beroemde Place Stanislas. Daar houdt de Sint een toespraak voor het volk en afsluitend is er op 6 december om 19:30 uur een vuurwerkshow.

nancy

Ook in Bar-Le-Duc, Metz en Épinal wordt het Sinterklaasfeest gevierd met veel pracht en praal. Er zijn optochten en is muziek en theater.

Sinterklaasvieringen in Lorraine zijn een groots spektakel en duren vaak meedere dagen. Restaurants hebben speciale Sinterklaasmenu’s en banketbakkers uit de hele regio maken speciale Sint lekkernijen. Kortom genoeg activiteiten om er een leuk weekend weg van te maken en Sinterklaas eens op zijn Frans te vieren. Op minder dan 450 km rijden vanaf Utrecht!

Meer weten? Bekijk de website: www.toerisme-lorraine.eu

20 gedachten over “Vier Sinterklaas eens anders

 1. Haha goed om het ook eens zo te belichten 🙂
  Wij vieren Sinterklaas dit jaar anders dan anders. Door middel van het dobbelspel.
  Maar over een jaar of 2 hebben we gewoon lekker de ouderwetse pakjesavond 😉
  En natuurlijk gaan we volgende week zaterdag hier in het dorp naar de intocht. Wel zo gezellig!

 2. Wat leuk om dit te lezen zeg! Ik wist dit allemaal niet eens! Ze zouden dit eens bij de pieten discussie moeten trekken. De pieten in andere landen zien er veel enger en erger uit dan onze! Ik heb zelf helemaal niks met Sinterklaas eigenlijk.. Maar dat komt vast omdat toen ik oud genoeg was om te weten wat sinterklaas was we er ook niks meer aan deden haha. En ik vond de surprises op school ook nooit leuk. Nu zal het wel anders worden met de kleine kids in de familie.

 3. bel de krant !!
  En vertel dat ze in frankrijk nog veel erger zijn, wahahaha
  Nee flauw, mooi om te lezen dat ieder land zijn eigen manier van sinterklaas vieren heeft..
  ik kan niet wachten…

 4. Leuk om te lezen! Ik vind het alleen wel hypocriet dat wij onze gewone zwarte piet niet mogen hebben en ze in andere landen hele enge pieten hebben!

 5. Interessant!
  Ik heb eens een docu gezien in het kader van ‘Sinterklaas en racisme’ en daarin werd gezegd dat Sinterklaas in best veel andere landen (zoals Oostenrijk, Italië) ook gevierd werd, maar dan met net andere tradities. Dat vond ik ook best interessant om te zien. Nu ik in Vlaanderen woon ben ik in ieder geval benieuwd hoe Sinterklaas hier gevierd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *