Uitje: najaarsmarkten Elburg en Nunspeet en een hertengewei

In mijn vorige blogje tipte ik enkele leuke najaarsmarkten en Nice to be out zou Nice to be out niet zijn als wij daar niet ook zelf een kijkje zouden gaan nemen. Deze Veluwe fans hopten dus al vroeg in de auto op weg naar Nunspeet als eerste bestemming, om daarna ook een kijkje te gaan nemen in Elburg. En uiteraard werd er een stukje in het bos gewandeld!
 DSCF6108
Naast een braderie was er ook een mini kermis in Nunspeet. Ik hoop nog altijd een Minion knuffeltje te winnen bij die grijpapparaten. Maar waarschijnlijk smeren ze die grijpers in met Vaseline want ze vallen er altijd uit nog voor je ze veilig in het bakje hebt kunnen laten vallen. Toen wij een weekendje Center Parcs deden hebben we bij een zelfde soort grijpapparaat al talloze pogingen gedaan om er een te grijpen, maar zonder resultaat. Deze keer mocht ik het dus niet nog eens proberen en sleurde manlief mij snel al jankend de kermis af…..


Dan maar de braderie op! Er waren wat proefstandjes en er trad een artiest op. Het was ook nog eens zomers weer. Bijzonder zo op een herfstmarkt. Qua aanbod was het helaas vooral de gebruikelijke boxershorts, snoep, super-geweldige-fantastische-revolutionaire-mega-multi-zwabbers en meer van dat soort. Helaas! Want wij kwamen voor de herfst en interieur snuisterijen!
Gelukkig vonden wij even verderop een kraampje met leuke steigerhouten spulletjes en een kraam met hertengeweien!

PicMonkey Collage
Wij wilden heel graag een gewei aanschaffen. Of liever gezegd een afwerpstang. Een gewei is een compleet geheel van twee stangen vaak ook met stuk schedeldak. Je weet dan dat dit hert gestorven is (door ouderdom of waarschijnlijker door de jacht). Een afwerpstang daarentegen laat gewoon los, waarna het hert een nieuwe groeit.

In dit kraampje werden afwerpstangen van eldelherten, bokjes en damherten aangeboden. Een damhert heeft een heel mooi gewei met wat dikkere stangen. Wij zochten een mooie uit die netjes kon blijven staan en hebben er een gekocht. Leuk voor op ons steigerhouten schouwtje!

DSCF6090
Even buiten het centrum van Nunspeet ligt Buitencentrum Veluwe-Noord. Hier is een vaste expositie over het ontstaan van de Veluwe, het landschap en de natuur. Bij het buitencentrum start een wandelroute die aansluit op andere routes in boswachterij Nunspeet. Voor kinderen is er een speciale kabouterroute en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

In het centrum vind je ook een winkeltje met streekproducten en leuke natuurcadeautjes. Ze hebben ook Doppers!

DSCF6088
DSCF6087

Ik was helemaal weg van deze pennen en de geweldige lampen die ze er hadden hangen! Deze lampen heb ik wel vaker gezien bij de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer. Ik zou er best een willen kopen als dat mogelijk is!

DSCF6085

We liepen ook een rondje door de leuke expositie, waar wij echte egelhuid, zwanenveren,herten en zwijnenvachtjes konden voelen, ook werd er veel informatie over de omgeving gegeven en was er een knutselhoek waar je je eigen natuurknutsel kon maken.

DSCF6082
DSCF6075
Op de muur stond dit mooie gedicht.

DSCF6073
Nadat wij even rondgeneusd hadden in het winkeltje besloten wij een korte wandeling te maken in het mooie bos erachter. Zalig zo in je t-shirt half oktober in de zon!

DSCF6107
Op de parkeerplaats staat een hele hoge uitkijktoren die je gratis kunt beklimmen. Ik was niet fit (en een beetje chicken)
dus manlief offerde zich op voor het goede doel. Ik zou wel wachten op het bankje.
Het was een mooi uitzicht over de stad en omliggend bosgebied, zo heb ik mij laten vertellen.

DSCF6118
DSCF6111

Na dit klimavontuur reden wij door naar Elburg. Het was een leuke route binnendoor door boeren dorpjes en bossen.
Elburg is een vestingstadje met een Zuiderzee look en feel. Het was gezellig druk en hier waren veel kraampjes met streekproducten. Geen standaard braderie dus. Leuk!

DSCF6123
DSCF6122
DSCF6125

De stoepjes in het centrum zijn allemaal ingelegd met kiezelsteentjes met leuke motiefjes. Ankers, zeilbootjes, vogels. Het deed mij aan Griekenland denken. Daar zie je dit op de eilanden ook veel.

DSCF6128

Het is dan ook een erg fotogeniek stadje. Tip! Je kunt hier de lekkerste paling eten bij een heel klein viswinkeltje aan de haven.
Er liggen oude botters en het is ook leuk om een kijkje te nemen in de etalage van de botenmakelaar. Je ziet er de meeste luxe en grote boten te koop, zelfs een heel groot oud zeilschip. Mocht je 840.000 euro over hebben, ik zeg kopen!

DSCF6130
Het was deze dag ook mogelijk een rondje mee te varen op een botter. Iets wat wij eerder in Huizen al eens gedaan hebben. Een hele leuke ervaring, als je ooit eens de mogelijkheid hebt ergens zeker doen. Zo;n oud schip, werkt en kraakt en doet. En de bemanning moet flink werken.
Vaak kun je ook zelf de mouwen opstropen en een handje meehelpen met de zeilen of sturen.

DSCF6126

DSCF6124


DSCF6121
Op deze foto’s zie je het kloostergebouw wat midden in het centrum van Elburg ligt.
Lange tijd had het kloostercomplex verschillende functies. Het gebouw diende onder andere als pakhuis, azijnfabriek, school en stadsgehoorzaal. Ook kwamen er in en bij het gebouw woningen. In de periode 1954 tot 1985 deed het gebouw dienst als stadhuis en daarna werd het een museum. Nu is hier nog steeds Museum Elburg en het VVV agentschap gevestigd.

 Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster.


DSCF6119
Eenmaal thuis konden wij natuurlijk niet wachten het gewei op ons schouwtje neer te leggen. Het staat super mooi en maakt het plaatje compleet zo boven op de schouw. Volgens mijn moeder begint onze woning al op een heuse boshut te lijken. 😉

Het gewei is zo’n prachtig ding! Dit is dus een afwerpstang van een Damhert. Mooi he de natuur?

DSCF6153
DSCF6152
Als bonus deze prachtige nazomerdag kregen wij nog een schitterende zonsondergang. Nog altijd ben ik zo blij met de uitzichten die wij vanuit onze woonkamer op dit mooie natuurverschijnsel hebben. Ik moet altijd kijken als de zon onder gaat.

DSCF6151

20 gedachten over “Uitje: najaarsmarkten Elburg en Nunspeet en een hertengewei

  1. Hahaha, jammer dat je haardje niet iets groter is. Er zijn gewoon te veel leuke spulletjes die je erop kunt zetten!!!
    Mooie foto’s heb je weer gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *