Speulderbos

In het Speulderbos, tussen Putten, Garderen en Ermelo, lijken de beukenstammen te dansen in de schemering.
Hier ligt tussen de prehistorische grafheuvels een grote kuil. Als de nevel tussen de bomen hangt, is het Solse Gat de plaats waar oude legenden bijna tastbaar worden.

Mysterie, schimmen en aardmannen, het oudste Veluwse bos van ons land zit er vol mee.
Het woud staat vol met kronkelende beuken. Hier vind je ook het Solse Gat.
Dit is een diepe donkere waterplas tussen de hoge bomen.
Een rij enorme beuken vormt een statige laan richting het water. Er hangt een mysterieuze sfeer.

Volgens een eeuwenoud spannend verhaal stond op deze plek ooit een klooster, maar de monniken maakten het te bont en leefden er uitbundig op los. Op een stormachtige nacht in 1382 verdween het klooster met een luide knal. Op de plek waar het gebouw stond is een ijzingwekkend diepe kuil ontstaan. Alles wat het klooster rest is een met klinkertjes geplaveid straatje en de brede statige laan. De aarde heeft zich geopend en weer gesloten.
De legende gaat dat men iedere nacht de oude klokken van het klooster kan horen luiden en de monniken al klagend en gebogen in een lange rij rondom het gat zweven.
Als eenmaal de zon weer schijnt, lijkt er niets te zijn voorgevallen. Met de natuur in volle pracht is alles er rustig. Alleen de beuken lijken af en toe te dansen.

In de herfst schieten hier de meest bijzondere paddestoelen uit de grond en met een laagstaande zon kun je de zonnestralen prachtig door de bomen zien stralen (Jacobsladders).

Wij hebben een mooie wandeling gelopen van 5 kilometer (afkomstig van deze website). Op het eind liepen wij even verkeerd, maar dat hinderde niet want dit voerde ons door het diepe donkere dennenbomen gedeelte van het bos.

DSCF5766

DSCF5832

DSCF5831

DSCF5826

DSCF5825

DSCF5804

DSCF5786

DSCF5784

DSCF5780

DSCF5775

DSCF5774

DSCF5773

DSCF5771

DSCF5769

 

4 gedachten over “Speulderbos

  1. Prachtig bos, ik probeer er altijd 1 keer per jaar naar toe te gaan, het liefst in de herfst…dan is het daar zo mooi met de kleuren en de dansende bomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *