Park vliegbasis Soesterberg

Eind 2014 zijn de hekken van Park Vliegbasis Soesterberg open gegaan voor publiek.
Park Vliegbasis Soesterberg is in eigendom van de provincie Utrecht en samen met Utrechts landschap wordt een bijzonder stuk Nederlandse geschiedenis een wel heel bijzonder stuk Nederlandse natuur.

kaart Vliegbasis

Er zijn diverse gratis toegankelijke wandelingen te maken over de vliegbasis. Wij kozen voor de 5,5 kilometer lange (rode) wandelroute over het munitiepark.

Mensen die met de auto komen, kunnen parkeren bij het Nationaal Miliair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest. Vanaf het museum start de gemarkeerde wandeling.

hdr
Wandel door het bos langs oude commandoposten en bunkers over het oude munitipark.
De enige levende wezens die er nu nog op hun hoede zijn dat zijn de herten die links en rechts achter de grote opslagbunkers wegspringen zodra ze ons horen naderen.
Tussen de bomen verscholen liggen de munitiebunkers van gewapend beton. Hier lagen in vroegere tijden duizenden kilo’s munitie opgeslagen.

hdr

hdr
hdr

hdr
Tijdens de wandeling passeer je meerdere kunstwerken die verwijzen naar de spannende geschiedenis van deze basis. Er is zelfs een kunstschildering te zien in een van de munitiebunkers. 

hdr
hdr

hdr
De 3077 m lange landingsbaan is ook te bewandelen. Maar als de vele vogelsoorten broeden is de Zuidelijke landingsbaan niet toegankelijk. Vliegbasis Soesterberg is teruggegeven aan de natuur.

hdr

hdr
hdr

Op de paden blijven: natuurontwikkeling en beschermd vleermuizenverblijf zomaar enkele bordjes die je tegenkomt op afgesloten luiken en bunkers.

Tijdens de wandeling door het stille bos zijn wij drie herten tegengekomen.
Wat een rust op deze bijzondere plek.

hdr
hdr
hdr

Nationaal Militair Museum

IMG_20150403_160907

Op het terrein is tevens het Nationaal Militair Museum gevestigd. In de hal van museum, die gratis toegankelijk is kun je al een blik werpen op de uitgebreide collectie militaire voertuigen.
En neem de lift omhoog de uitkijktoren in van waaruit je uitkijkt over de hele vliegbasis.

IMG_20150403_161626

IMG_20150403_161457

Maar ook buiten het museum is genoeg te zien, zo staan er mooie grote militaire vliegtuigen opgesteld, net als straaljagers en lange afstandsraketten.

IMG_20150403_161316
IMG_20150403_161418
hdr

 bron video: https://www.nmm.nl/

8 thoughts to “Park vliegbasis Soesterberg”

  1. Leuk! Ik ben alleen maar over de landingsbaan heen gefietst (wilde er komende week een stukje over schrijven haha), maar heb verder niet al deze dingen gezien. Moet maar ‘ns afstappen dus! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *