Nacht van de nacht

Op 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Dan doven honderden gemeenten en bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Indien meer gemeenten en bedrijven dit voorbeeld volgen en niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht de lichten doven komt de sterrenhemel weer langzaam terug in Nederland.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld! Volgens sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling verdwijnt zodoende de pracht van de sterrenhemel boven ons land.
Er groeit een generatie kinderen op die eigenlijk nooit de sterrenhemel hebben gezien.

Er zijn op dit moment nog maar een paar gebieden in Nederland waar het donker genoeg is om te kunnen genieten van het heelal. Bijvoorbeeld het door ons bezochte Lattrop-Breklenkamp bij Erfgoed Bossem.

Door lichtvervuiling van straatlantaarns die te veel naar boven en naar de zijkant schijnen (dus inefficiënt zijn), door aanlichting van gebouwen en door overdadige reclameverlichting verslechtert het zicht op de sterren.

Tijdens de nacht van de nacht worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals een fotowedstrijd, nachtwandelingen of sterrenkijken.

Uit onderzoeken blijkt dat lichtvervuiling ernstige effecten heeft op mens en dier. Veel nachtdieren hebben echte duisternis nodig en ook mensen zouden gezondheidsklachten en slapeloosheid oplopen doordat het in en rond steden zelden nog echt donker wordt.

Op deze site kun je een simulatie weergeven van hoe de sterrenhemel er op verschillende gebieden op aarde uitziet onder invloed van de hoeveelheid lichtvervuiling.

Led verlichting

Het wordt gezien als de toekomst van de straatverlichting: Led-straatlantaarns. Ze gebruiken maar een fractie van de elektriciteit van de gewone lantaarnpalen, maar ze blijken nu ook een flink nadeel te hebben, ontdekten astronauten.

Astronaut Andre Kuipers fotografeerde Milaan voor en na de overstap op Led verlichting en dit is het resultaat. Een grote toename van lichtvervuiling.

Led lampen zijn zuinig en beter voor het milieu omdat ze de CO2 uitstoot enorm doen afnemen.
Ik vind echter dat niet altijd overal maar reclameverlichting en straatverlichting hoeft te branden. Of in iedergeval minder dan nu. Goed dat er tijdens de nacht van de nacht bij stil wordt gestaan!

Google earth

In Google Earth kun je een laag aanzetten die de mondiale lichtvervuiling laat zien. Kies links in het menu Lagen: Galerij/NASA/Earth City Lights.

 

 

Wil je meer over dit onderwerp in ons eigen land weten dat verwijs ik je door naar de site van platform lichthinder voor duidelijke info en foto’s.

8 gedachten over “Nacht van de nacht

  1. ja echt he, soms denk ik.. waarom heb ik nu net die lantaarnpaal hier voor mijn balkon staan. Maar goed, als ik het Muzenpark inga op een bepaalde plek kom ik ook al ver en anders het Beatrixpark waar geen lantaarns staan, ik heb samen met mijn nicht midden in de nacht nog wel in het park gelopen en met mijn dochter om die sterrenhemel dus inderdaad te zien en mijn dochter dat te leren en laten zien.

    Helaas, valt dit stuk wel onder het kopje, hondenuitlaatplaat, dus lekker in het gras liggen is er dan weer niet bij, hahahaha

    X

  2. Ik ben zo benieuwd hoe het bij ons zal zijn. Heb het in mijn agenda genoteerd zodat ik het niet vergeet XD. Bedankt voor de tip.

    Ik woon in een stad en merk groot verschil met het dorp waaruit ik kom. Als ik daar omhoog keek zag ik duizenden sterren, hier in de stad zie ik er misschien drie. En drie vliegtuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *