Mijn eerste keer Stand Up Paddling (Suppen)

Ik heb al eens gewindsurft en ook golfsurfen op zee heb ik een aantal keer gedaan.
Maar op een board zonder wind of golven en met slechts een paddle om je voort te bewegen, dat was nieuw voor mij. Een behoorlijk wiebelig in het begin.
Samen met twee vrienden besloten wij te gaan Suppen!

Bij Sup en Meer gelegen aan de Nieuwe Meer in het Amsterdamse bos kun je lessen volgen of materiaal huren om te gaan Stand Up Paddlen, oftwel Suppen.

Deze sport is ontstaan in Hawaï, daar noemen ze het Hoe he’e Nalu. Instructeurs konden staand op hun board een beter overzicht houden op hun pupillen en wat er om hen heen gebeurde.
Het won in de jaren ’60 aan populariteit en tegenwoordig doen wereldsterren ook aan Suppen.

De boards zijn lang en breed dus erg stabiel. Je begint zittend op je knieën en als je zo een beetje rond kunt paddlen met de grote paddle die je hebt dan kun je proberen je op te richten op je knieën. Vervolgens is het een kwestie van gaan staan.
Toen ik dat eenmaal durfde stond ik erg bibberig op mijn benen. De spierpijn voelde ik al aankomen (gelukkig weer weg na een dag of 2).
Maar hoe langer ik op de plank stond hoe minder bibberig ik werd. Het balanseren en tegelijkertijd paddlen was even wennen maar voorzichtig aan begon ik wat rond te Suppen en wat meer te ontspannen. Tot er weer een bootje langskwam…

Ik kan mij voorstellen dat dit mega relaxed is als je ontspannen kan staan op je board en door een mooie omgeving vaart.
Zo kun je bijvoorbeeld ook Suppen door de kreekjes en slootjes van de Biesbosch! Erg gaaf!

Desondanks vind ik windsurfen het leukste, hoewel je dat niet altijd zomaar kunt doen want in tegenstelling tot het Stand up Paddling wat altijd kan ben je dan natuurlijk afhankelijk van de wind.
Al met al was het een leuke ervaring.

De foto's bij dit artikel zijn afkomstig van mijn vrienden J en G.

3 thoughts to “Mijn eerste keer Stand Up Paddling (Suppen)”

  1. Ontzettend leuk, om te zien, maar ik lig liever in het water, en ga dit soort dingen niet aan, hahaha iets met plank in water is niets voor mij, natuurlijk wel eens geprobeerd in de jaren ’80 toen klasgenoten aan windsurfen deden…

    Knap dat het jou gelukt is!

    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *