Lees, kijk en luister

Lees, kijk en luister. Leuke film-, serie-, boeken- en muziektips. Met deze keer het boek Het Rosie effect, de Hollywood klassieker Sunset Boulevard en muziek van De Staat!

Lees

Op dit moment lees ik het boek Het Rosie Effect van Graeme Simsion. Dit boek is de opvolger van het even leuke boek Het Rosie Project.

Don Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië komt, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger.
Op zijn geheel eigen wijze verwerft de autistische Don in no time alle kennis over vader worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.
De Australiër Graeme Simsion is de auteur van de internationale bestseller Het Rosie Project. Het Rosie Effect is de opvolger van deze wereldwijde hit. Simsion werkte als consultant voor hij fulltime schrijver werd.
De onhandige gedragingen die voor Don logisch te beredeneren zijn maar voor de rest van de wereld dikwijls niet stroken met het sociaal acceptabele zijn leuk, pijnlijk en toch ook aandoenlijk tegelijk. Ik vind dit weer een erg leuk boek om te lezen.

Kijk

Tijdens de jubileumavond van de bioscoop waar wij te gasten mochten zijn werd een film naar keuze van de directeur van de bioscoop vertoond.
Het werd een echte Hollywoodklassieker. Ik had echter nog nooit gehoord van de film Sunset Boulevard uit de jaren ’50  en hoewel het even wennen was toen het filmbeeld na aanvang teruggebracht werd tot kleiner formaat, het geluid mono werd en het beeld zwart wit viel dit al snel niet meer op door het goede verhaal en acteerwerk.

Het verhaal draait om een in verval geraakte stomme film actrice Norma Desmond en de schrijver Joe Gillis. Joe komt niet aan werk en raakt onbedoeld in contact met de op leeftijd zijnde actrice Norma Desmond. Een dame die teruggetrokken in een theatrale woning aan Sunset Boulevard leeft met haar butler Max. Zij wil met een script haar terugkeer in het nieuwe filmtijdperk realiseren en Joe heeft geld nodig.
Norma leeft in een droomwereld waarin zij nog altijd de grote ster is. Haar gloriedagen liggen echter al ver achter haar, maar worden levend gehouden door butler Max. Dit heeft verregaande gevolgen!

Sunset Boulevard is een film noir uit 1950 onder regie van Billy Wilder. De film is vernoemd naar de boulevard in Los Angeles en heeft William Holden en Gloria Swanson in de hoofdrollen. De film werd genomineerd voor elf Oscars en won er drie.

Luister

De Nederlandse rockband De Staat heeft deze maand een nieuwe ep uitgebracht: ‘Vinticious Versions.’
Frontman Florre over het ontstaan van de ep: “Als je een nieuwe plaat uit hebt, wordt je altijd gevraagd om kleinere of akoestische versies te doen voor de radio of in een cd-winkel. Je zal ons nooit op kampvuurachtige wijze een De Staat liedje akoestisch zien spelen. Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het simpelweg niet kunnen”.

‘Vinticous Versions’ is de uitkomst van het proces waarmee de Staat haar eigen nummers heeft omgewerkt tot kleinere liedjes zonder de “smerigheid te verliezen” zoals Torre het uitdrukt. Het resultaat was uiteindelijk zo eigen dat het eigenlijk nieuwe liedjes zijn geworden, zodat de band besliste ze uit te brengen op een ep.

Het eerste wat opvalt als je de ep beluistert is de verscheidenheid aan stijlen, van oldschool hiphop tot Bossanova, maar met de karakteristieke stem van Torre en de eigenwijze ritmes blijft het toch ontegenzeggelijk de Staat.

De nummers van deze cd gaan ze live spelen op bijzondere locaties. Klinkt gaaf!

Vinticious Versions tour:
• 23 November, Mega platen en cd beurs, Jaarbeurs Utrecht
• 11 december, Glimps festival, Gent (BE)
• 22 januari, Werkplaats Oost, Dordrecht
• 23 januari, Zwitsal fabriek, Apeldoorn
• 24 januari, Cultuurwerf, Vlissingen
• 25 januari, Rotown, Rotterdam
• 29 januari, Grenswerk, Venlo
• 30 januari, Museumzaal Aviodrome, Lelystad
• 1 februari, Het verloren huis, Hoorn

4 thoughts to “Lees, kijk en luister”

  1. Leuke tips zo! Het Rosie Effect staat nog op mijn lijst, het eerste deel heb ik met veel plezier gelezen dus ik verwacht ook wel wat van de opvolger!

  2. Ik vond het Rosie effect moeilijker om doorheen te komen. Maar uiteindelijk toch uitgelezen. Wel een paar weken over gedaan. Nu ben ik bezig in wiplala. Haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *