Landelijke Dag Psychische Gezondheid & #diagnoseheelnormaal

Vandaag is het de Landelijke Dag Psychische Gezondheid.
Over psychische stoornissen bestaan helaas nog altijd veel misverstanden. Er heerst veel onbegrip.
Vandaag wordt ook de campagne #diagnoseheelnormaal gelanceerd. Deze campagne heeft als doel mensen bewust te maken van het feit dat je na een diagnose een behandeling kunt krijgen en zo je leven kunt beteren.
Als je slecht ziet heb je toch ook een bril nodig? En dat is heus niet de schuld van je omgeving.

ADHD

Na een burn out, een depressie en een uiteindelijke diagnose ADHD ben ik opeens zelf ook iemand die te maken heeft met het onbegrip dat er heerst.

Een van de meest gehoorde misvattingen over de diagnose ADHD is dat je dan gewoon alleen maar heel druk bent. En om het nog frustrerender te maken toppen mensen die opmerking vaak nog af met een veelgehoord dat heb ik ook weleens en/of maar ik vind jou helemaal niet zo druk.

Dit is nu precies waarom bovengenoemde campagnes heel hard nodig zijn. En waarom ik er geen geheim van wil maken dat ik ADHD heb.
Want door erover te praten en vooral uitleg te geven maak je mensen bewust van de betekenis van je stoornis. Om even terug te komen op het verhaal van de slechte ogen en de bril, denk je eens in hoe vervelend het zou zijn als iedereen steeds die slechte ogen in twijfel zou trekken.

 

ADHD roept vele associaties op, terwijl niet veel mensen weten wat het echt inhoudt.
Kort gezegd wordt ADHD veroorzaakt door een afwijking van de opname van hormonen in de hersenen. Dit geeft verschillende symptomen die per ADHD’er in soort en mate kunnen verschillen.

Om een idee te geven wat ADHD voor mij betekent wil ik jullie het verhaal van blogster Lotus27 laten lezen, ik herken mezelf hier volledig in.
Iedereen loopt wel eens over, raakt het overzicht kwijt, voelt zich onrustig, reageert impulsief of heeft moeite met prioriteiten stellen. Mensen met ADHD ervaren dit structureel en kunnen daarmee hun leven moeilijker op de rit krijgen.
En dat maakt wanneer iets een psychische stoornis is of niet. De mate, frequentie en de mate waarin je er last van hebt.

En behandeling is mogelijk! Ik heb de afgelopen maanden heel veel tips en trucs geleerd om beter om te kunnen gaan met mijn ADHDbrein.
Zonder diagnose had ik mezelf nog steeds niet begrepen!

Tijdens het typen van dit blogje ben ik netjes op de bank blijven zitten en zijn er geen glazen, huisdieren, muren of meubilair gesneuveld.

23 gedachten over “Landelijke Dag Psychische Gezondheid & #diagnoseheelnormaal

 1. mooi geschreven dit..
  ik merk dit met mijn jongste zoon, eerst was er niets, toen lag het aan mij dat het zo was, toen kreeg hij een diagnose, toen lag het toch weer aan mij, en had had hij geen diagnose meer (??), nu ligt het weer aan mij, maar gebruiken ze wel de stempel maar heeft hij die officieel weer niet….

 2. De laatste tijd zijn er wel heel veel dagen geloof ik. Was der gisteren en eergisteren ook al niet wat haha? Maar ik vind het altijd goed en knap dat mensen over dit soort dingen schrijven, omdat je het toch niet veel ziet.

 3. Ik beken dat ik ook niet exact op de hoogte ben van ADHD, maar dat geeft ook niet. Fijn om weer wat nieuws te leren wel. En oh wat je op het laatst schrijft! De tranen rollen over mijn wangen. Niet van het lachen…. Ik snak zo naar een diagnose. Ik begrijp geen zak meer van mezelf.

 4. Dat had ik moeten weten.. Wel goed dat er aandacht aan besteed wordt. Doe ik ook op mijn blog over mijn diagnose.. Informatie verschaft duidelijkheid en begrip.. Hoop ik!

 5. Altijd goed dit soort dagen!! Mensen oordelen te snel, zonder eens goed uit te zoeken of na te vragen wat het nou werkelijk betekend. Door de zorg kijk ik wel anders merk ik. En weet ik dat stereotypering helemaal geen zin heeft. Goed dat je je verhaal doet!

 6. Wat mooi, eerlijk en open geschreven! Heel fijn dat je er op deze manier aandacht voor vraagt.
  Ik heb hetzelfde tijdje geleden gedaan over Dyscalculie. Gewoon omdat er zo weinig over bekend is en er onbegrip over heerst

 7. Wat ontzettend fijn dat je jezelf nu veel beter begrijpt. Er is inderdaad nog veel misverstand. Ik heb er les in gehad, maar ik denk dat ik nog steeds niet helemaal besef hoe het is om ADHD te hebben.

 8. ADHD en hoe verder? Zo dus. Prachtige foto’s mooie verhalen. Mijn complimenten hoe je ermee omgaat en verder gaat. Ga zo door, jij komt er wel.

 9. Mooi geschreven 🙂 ben er zelf een tijdje geleden achtergekomen dat ik waarschijnlijk ADD heb. Iets anders maar toch ook met veel dezelfde kenmerken. Nu ik er steeds meer over lees begrijp ik mezelf ook veel beter. Goed dat er een dag in het leven is geroepen om hierbij stil te staan.

  1. De juiste dingen lezen kan echt zo n fijn gevoel van herkenning geven! Pas alleen ook wel op want op internet wordt zoooooveel geschreven hou dat ik je achterhoofd.

 10. Ik vind het juist goed dat je er zo open over bent. Dan weten mensen ook waarom je soms zo reageert als je reageert. Heb het andere stuk even niet gelezen, beetje drukjes nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *