La Palma dag 4: Rocque de la Muchachos en Zarza & La Zarciza

Rocque de la Muchachos en Zarza en La Zarciza waren overweldigend. Van de top van de wereld, tussen de wolken kijken in diepe groene dalen naar een sprookjesachtig oerbos met manshoge varens, lianen en prehistorische rotstekeningen.
Lees en kijk mee naar dag 4 op La Palma.

Rocque de la Muchachos

Een tip als je Rocque de la Muchachos wilt bezoeken, ga ’s ochtends vroeg, dan ben je de excursies met horden toeristen voor.
En dan is het nog veelal onbewolkt en kun je de diepe groene dalen inkijken zonder alleen maar tegen dicht wolkendek aan te kijken.

DSC_0014
DSC_0855
DSC_0874
Een smal paadje recht langs de steile rotswanden voert naar een nog verder gelegen uitkijkpunt.

DSC_0880
DSC_0847

IMG_20150526_115142DSC_0844 DSC_0848
DSC_0878
Rocque de la Muchachos is met 2426 meter het hoogte punt van het eiland, je staat op de hoogste kraterrand en kijkt uit op de diepe dalen van de caldera de Taburiente, de telescopen van de sterrenwacht en je kunt zelfs buureiland La Gomera en de hoogste berg van Tenerife zien liggen.

DSC_0024

De rit omhoog is enorm bochtig en stijgt snel! Je passeert maarliefst vier vegetatiegrenzen op je weg omhoog.

DSC_0005

DSC_0879

Vogels scheren langs je hoofd de diepe dalen in, je hoort het suizen van de wind en ziet het vallen van de wolken. En verder stilte.
Hier staan is een magische ervaring. Je voelt je zo klein in de overweldigende natuur.

DSC00975

Een van de telescopen (kleine smalle) is Nederlands eigendom. La Palma heeft regels op het gebied van verlichtingssterkte om zo lichtvervuiling te voorkomen.
De kwaliteit van het zicht op de sterren vanuit La Palma is geclassificeerd als uitzonderlijk en beschermd sinds 1988 door de Sky Law, die het licht vervuiling, elektromagnetische straling en ook de luchtvaart routes dekt om het werk van het Observatorium van de Roque de los Muchachos beschermen (hoogte 2426m). Eén van de meest complete en geavanceerde installatie in de wereld. Het klimaat en de geografische kenmerken van het gebied zorgen voor een pure en onbedorven atmosfeer zonder turbulentie.

 

Je hebt er zelfs zogenaamd astrotoerisme.

Zarza & La Zarciza

DSC_0016 (2)

Een sprookjeswandeling, een prachtige kloof dicht begroeit met prehistorische varens, laurierbomen en rotsinscripties van de oerinwoners. dat tref je aan bij Zarza en La Zarciza.

IMG_20150526_142812

Deze laurierbossen bevinden zich in het Noord Oosten van het eiland op ongeveer tussen de 600 en 1200 meter hoogte.
Ze zijn eeuwig nat en gehuld in de wolken. In het culturele park de la Zarza zijn rotstekeningen te bewonderen van de oorspronkelijke bewoners ‘de Benahorieten’. In het informatiecentrum wordt er meer verteld over hun leven en werkwijzen.

DSC_0036
IMG_20150526_135658

Er hangt een mystieke sfeer, het is bijzonder je te bedenken dat een oermens dagen bezig is geweest de tekeningen met een andere steen in de rotswand te kerven.

In ons eigen land zou het goed afgeschermd zijn met glazen platen ervoor en camera’s erop tegen vandalisme. Hier kun je je vingers langs de groeven halen en ze aanraken. Dat is een bijzonder gevoel.
Helaas zijn er ook mensen die hier misbruik van maken en zelf in de wand gaan kerven. Pijnlijk om de sporen daarvan te zien..

DSC_0034
DSC_0043
Volgende keer: La Palma dag 5 op zoek naar de grot van de duivel in de mistige bossen rondom El Pilar en het mooie strand van badplaats Los Concajos.

5 thoughts to “La Palma dag 4: Rocque de la Muchachos en Zarza & La Zarciza”

  1. Wat een onwijs mooie omgeving zeg… La Palma staat ook echt hoog op mijn bucketlist, onwijs gaaf voor wandelfanaten zoals ik haha (en ik hou van vulkanische omgeving).

  2. Dit is echt betoverend mooi! En ik laat het gewoon staan ook nu ik zie dat Simone hier boven mij exact hetzelfde schrijft. Het is ook gewoon zo. Prachtig. Hier kan je uren naar blijven kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *