Kerstvieringen over de hele wereld

In ons land zijn een dennenboom met pakjes eronder, kerstkransjes, de All you need is love kerstspecial en gourmetten onlosmakelijk verbonden met kerst. Het is erg leuk eens te bekijken hoe het kerstfeest in andere landen wordt gevierd. Van versierde boten tot dineren met overledenen. Ik zette een aantal bijzondere tradities op een rij!

Kerst in Spanje

El Gordo betekent ‘de dikke’ of ‘de vette’ en staat synoniem voor de grootste loterij van het land. De Spanjaarden kijken misschien nog wel meer uit naar de trekking van de 2,5 miljard euro dan naar kerstmis zelf.
Bijna iedereen doet mee aan deze loterijgekte. Omdat de loten erg duur zijn kopen veel mensen gezamenlijk een lot. Op 22 december worden de winnende nummers gezongen door schoolkinderen en zal kerst voor een aantal mensen nooit meer hetzelfde zijn.

Kerst in Portugal

Portugezen geloven dat het geluk brengt om ook de overledenen te laten aanschuiven bij het kerstdiner. Voor hen staat er dus ook een bordje klaar aan de mooi gedekte kersttafel.

Kerst in Finland

De kerstman himself woont volgens de Finnen in Korvatunturi en omdat deze man met kerst natuurlijk enorm druk is zijn er altijd wel mensen die zich als hem verkleden. Met kerst gaan de Finnen massaal naar de kerk, ervoor wordt er gegeten en gaan ze met zijn allen ook nog even gezellig de sauna in.

Kerst in Rusland

Ben je toevallig in Rusland op 25 december dan merk je nog weinig van kerst! Hier vieren ze dat namelijk pas op 7 januari.
Dat komt doordat de Russisch-orthodoxe kerk een andere kalender hanteert.

Kerst in Griekenland

Waar wij de kerstboom optuigen versieren ze in Griekenland hun boten. Hoewel je in dit land ook steeds vaker een bontversierde boom zult aantreffen zijn er nog mensen die deze eeuwenoude traditie van boten versieren in ere houden.
De oorsprong ligt bij de beschermheilige van de zeelieden: Agios Nikolaos. Griekse schepen gaan nooit de zee op zonder een icoon van deze heilige aan boord.

Kerst in Italië

Wist je dat naast Duitsland ook Italië bekend staat om zijn kerstmarkten? Bijzonder daar zijn de indrukwekkende kerststallen die ze al vanaf 8 december neerzetten. Er zijn zelfs exemplaren met beroemdheden! Met name in Napels kijk je je ogen uit naar de ware kunstwerkjes van kerststallen.
Traditiegetrouw wordt tijdens kerstnacht kindje Jezus in de kribbe gelegd.

Kerst in Australië

Waar wij hopen op een witte kerst zitten ze in Austalië te puffen van de hitte. Het is er dan hoogzomer en zo’n 35 graden!
Onder de brandende zon worden er kerstoptochten gehouden en grote sportevenementen georganiseerd. De gebruiken zijn grotendeels hetzelfde als in Engeland.

Kerst in Engeland

In Engeland is geen kerstdiner compleet zonder christmas crackers. Felgekleurde papieren kokers met daarin een kroontje, een klein cadeautje en een raadsel. Als je de koker uit elkaar trekt klinkt er een knal. Het papieren kroontje uit de cracker zet je tijdens het kerstdiner op je hoofd. In 1846 werden de christmas crackers uitgevonden door Londense bakker Thomas Smith.
De Britten houden ook van christmas carols, het opvoeren van toneelstukjes en zingen.

Kerst in Amerika

Op kerstavond hang je hier sokken aan de openhaard die de volgende dag gevuld zijn met snoep. Cadeautjes liggen onder de boom en op kerstochtend wordt er uitgebreid ontbeten met kaneelstokjes en koffiecake. Tijdens het kerstdiner eten zij kalkoen, ham en pudding.

Leuk om de verschillen te bekijken! Kerst een keer op een andere manier vieren lijkt mij wel leuk. Hoe vieren jullie dit jaar het kerstfeest?

12 thoughts to “Kerstvieringen over de hele wereld”

 1. Leuk om te weten hoe ze kerst vieren in andere landen :).
  Ik vier de 25e mijn 24e verjaardag door uit eten te gaan met mijn vriend, ouders en broertje! En 26 december geniet ik samen met m’n vriend van tweede kerstdag. We gaan lekker relaxen, bordspelletjes doen, muziek luisteren, film of series kijken en lekker wat eten. Fijne kerstdagen!

 2. Met kerst de sauna in, haha! Leuke traditie. Vind het ook wel grappig dat in sommige landen (zoals Spanje) de aankomst van de drie wijzen juist groots gevierd wordt. Daar denken we in Nederland nauwelijks meer aan. Wij gourmetten ook graag met kerst ^^ En ’s avonds gaat er een enorme schaal met chocolaatjes op tafel en dan halen we lekker herinneringen van vroeger op. Dat vind ik nog het fijnste moment tijdens kerst.

 3. Leuke weetjes!
  Het lijkt me zo vreemd om in een warm land naast allemaal kerstversiering te staan, of zoals op het plaatje naast een kerstboom op het warme strand hahaha.
  Dit jaar vier ik het zoals de meeste jaren; werkend :p

 4. Kerst in Amerika blijf ik toch altijd het mooiste vinden. Die lui gaan altijd zo lekker los met versiering. Hier in NL vind toch dat mensen het TE netjes en rustig willen houden.

 5. wij vierden enkele jaren terug Kerstmis in Andalousië, Spanje. En dat voelde helemaal anders aan. Bij relatief hoge temperaturen (meer dan 20°C !) toch geen echt kerstgevoel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *