Hulshorsterzand een extreem natuurgebied

Het Hulshorsterzand is een stuifzandgebied tussen Harderwijk en Nunspeet, ten zuiden van de A28. Het Hulshorsterzand maakt deel uit van de natuurgebieden Leuvenhorst & Leuvenumse Bossen.

Vanaf parkeerplaats Hierderweg beginnen diverse wandelingen. Het gebied grenst aan het Leuvenumse bos waar wij al eerder hebben gewandeld. Dit keer hebben wij voor een wandeling om en door het Hulshorsterzand gekozen. Deze 7 km lange wandeling voert door naald- en loofbos, maar vooral door schitterend stuifzandgebied.

wandeling

Tot zo’n honderd jaar geleden stoof het zand hier nog vrij in het rond. Het open stuifzandcomplex was toen ook veel groter. In het begin van de 19e eeuw lag er tussen Harderwijk, Nunspeet en Wezep een strook stuifzand van 2 tot 3 km breed en bijna 30 km lang.

DSCF6332
DSCF6326

DSCF6300

DSCF6295
DSCF6288

Het is een hele  mooie en vooral afwisselende wandeling. Over zand, door bossen en over heide. Opeens komen wij een grote schaapskudde tegen.
DSCF6274
DSCF6262
DSCF6256
DSCF6247

Natuurmonumenten doet er alles aan om het gebied vrij te houden zodat het zand vrij kan stuiven. Of ‘roken’ zoals de lokale bevolking het noemt. Dat is belangrijk omdat daardoor steeds opnieuw kale plaatsen ontstaan, waar de unieke planten van het stuifzand zich kunnen vestigen.

Tegen boomstammen is het zand op sommige plaatsen heel hoog opgestoven er zijn zo hele bergen ontstaan. Dit worden forten genoemd.

DSCF6243

DSCF6245
20141102_142238
Middenin de woestijn staat dit bijzondere bouwwerk. Het is onderdeel van een kunstproject. Door een muntje van 10 of 20 cent in te werpen kun je door dat zelfde muntje door de machine te draaien je eigen souvenir muntje walsen. Je kunt kiezen uit vier verschillende opdrukken.

DSCF6225

DSCF6209

Aan het begin van de wandeling kom je een uitkijkpunt tegen. Op een hoge zandheuvel zijn bankjes geplaatst en heb je een schitterend uitzicht over het Hulshorsterzand en de omringende bossen.

DSCF6229

DSCF6214

DSCF6203
DSCF6186

TIP: Doe goede schoenen aan en neem voldoende water mee voor onderweg. Op zonnige dagen kan de temperatuur op het open stuifzand hoog oplopen! Het wandelen door het zand is ook best zwaar. Het is een extreem leefgebied. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan wel veertig graden zijn.

18 gedachten over “Hulshorsterzand een extreem natuurgebied

  1. en weer ga ik het zeggen hoor, dit mis ik bij ons…
    we hebben stand, we hebben wat bos, maar zo iets als dit nope…
    ik vind dit een prachtige omgeving

  2. Wat een prachtige omgeving zeg! Mooie foto’s! Wonen jullie daar in de buurt? Hier is het ook prachtig, maar weer heel anders qua boomsoorten enzo als ik dat zo zie.

    1. Wij wonen op ongeveer drie kwartier rijden, zouden wel dichterbij willen wonen! Maar we proberen toch wel elke week in het weekend een keer naar de Veluwe te gaan of andere natuurgebieden in de buurt. Wij hebben de Oostvaardersplassen wel om de hoek.

  3. Schitterende foto’s weer en wat een mooi, afwisselend gebied! Wat bizar eigenlijk dat het verschil in temperatuur ’s nachts en overdag wel 40 graden kan bedragen..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *