Het verhaal achter mijn tattoo

Op 11 januari 2010 liet ik mijn eerste tattoo zetten. Ik kreeg hem voor mijn verjaardag. De tattoo staat symbool voor het afsluiten van een moeilijke periode, mijn liefde voor Griekenland en de Griekse taal en het vertrouwen in mezelf in de toekomst.

Ego

Het woord ego heeft meerdere betekenissen. Ego is de identificatie van het zelfbeeld. Ego wordt in de filosofie en religie vaak aangeduid met het begrip ziel. Je kunt er ook een psychologische betekenis aan geven. Sigmund Freud gebruikte het woord Ich voor het ego dat zich tussen het Es en het über-ich bevindt. Jung stelt dat er een onderscheid is tussen het ego en het zelf. Bij hem staat de zelfverwerkelijking of individuatie centraal: het wegnemen van de identificatie met het ego. Wanneer het individuatieproces op gang komt, gaat men zichzelf (het eigen ego) steeds meer realistisch waarnemen. Men ziet dat men zelf ook slechte eigenschappen heeft, dat wordt de ontmoeting met de schaduw genoemd. Dan gaat men de projectie van de eigen slechte eigenschappen op anderen doorzien: men wordt wijzer en krijgt meer zelfkennis. Diep he?

Mijn eigen interpretatie is een combinatie van al het bovenstaande plus dat het voor mij staat voor geloven in jezelf, aan jezelf denken en goed voor jezelf zorgen.

grieks

Ik heb Griekse les gevolgd bij de Volksuniversiteit. Zoals jullie misschien wel weten hou ik van de Griekse natuur en cultuur. Ik ga graag naar Griekenland toe. Grieks willen leren was dan ook iets wat ik er graag wilde! Gebrek aan oefening de afgelopen jaren is mijn taal ontwikkeling niet ten goede gekomen, maar nog steeds kan ik de taal goed lezen.

Het woord ego in het Grieks ziet er zo uit: εγώ.

In Griekenland krijg ik op vakantie vaak reactie op mijn tattoo. Sommige Grieken vinden hem erg gaaf. Andere vragen zich af waarom er ‘ik’ op mijn arm staat. Hoe heet je vragen ze dan. Dan zeg ik ‘Jennifer’ wat ze vervolgens ietwat ongemakkelijk uitspreken. Daarom staat er ik grap ik dan.

Ik koos een lettertype en maakte een afspraak bij Bianca’s tattoo solution in Hilversum. Met gezonde zenuwen en vergezeld van mijn man (toen nog vriendje) gingen we op pad!

DSCF4070

Doorbijten

Een tattoo zetten van deze grootte is niet prettig maar wel dragelijk. Het voelt of iemand met een mesje in je huid aan het snijden is.
Dit is mijn eerste en enige tattoo, tot nu toe.. Ik zou erg graag nog andere tattoo’s willen. Zoals een tattoo in Maori stijl!

Ik heb nooit spijt gehad van mijn tattoo. Wel heb ik soms weleens gedacht aan een ander lettertype. Wat sierlijker. Maar die gedachte is maar klein en zit mij verder niet dwars. De tattoo zit op de buitenkant van mijn  linker pols. Een plek die niet direct heel erg op valt. Een tattoo heb je voor jezelf vind ik en niet voor anderen. Deze plek is ook te verhullen als het moet voor werk bijvoorbeeld.

DSC00241

 

32 gedachten over “Het verhaal achter mijn tattoo

 1. Mooi. Zeker door de betekenis. Ik wil er zelf ook een. Net als jij in de Maori stijl. Ik hou van de symboliek. In Eindhoven zit er gelukkig iemand die er verstand van heeft. Hij mag hem ontwerpen. Nu nog even een beetje lef zien te krijgen.

 2. Het verhaal erachter vind ik erg mooi. Gaat zeker diep. Dat dan weer wel.
  Zeker als je je bedenkt dat je nooit zonder je eigen ego zou kunnen. Het is oa wie je bent.

 3. Ik vind het een mooie tattoo! Ook de betekenis erbij. Ik had mijn eerste tattoo 18 jaar geleden ongeveer. De 2e een jaar later. Eentje op mijn schouderblad en eentje op mijn bovenarm.
  Leuk dat je zo dol bent op Griekenland. Wij ook! Wil van de week ff een weekje boeken voor Marco en mij samen.

 4. Hi. Mooie betekenis! Maar geen tattoo voor mij, vind het nu mooi maar als ik oud ben geen gezicht. Maar ook mijn dochter heeft er 1 op haar enkel laten zetten ook een Grieks symbool volgens mij

  Gr Elise

 5. Gaaf!! Ik heb er inmiddels ff denken… 5. En natuurlijk allang weer een idee voor de volgende maar voorlopig nog veel andere dingen op mijn wishlist. Mijn eerste tattoos vind ik nu niet zo bijzonder meer maar het is toch iets van mezelf. Gelukkig zie ik die niet. 😉
  Mijn laatste heb ik op mijn pols laten zetten. De symbolen voor stop play en pause. Puur voor mezelf. Om af en toe even lekker stil te staan en te genieten van het moment.

 6. Altijd leuk om de tattoo verhalen van een ander te lezen! Vind het lettertype er juist erg mooi bij.
  Ik heb er zelf momenteel 4, maar dat zullen er ongetwijfeld meer worden.

 7. Oef wat dapper! Ben daar zelf veel te kleinzielig voor om een tattoo te zetten :’) Ik vind het lettertype ook heel mooi passen en ook gaaf om te lezen dat de tattoo ook echt iets wezenlijks voor je betekent.

 8. Heel erg interessant om te lezen :). Erg mooie tattoo en zeker een mooie betekenis! Ik heb toevallig gisteren mijn eerste tattoo laten zetten & heb nu een zere onderarm :P. Ik schrijf er snel een blogje over 🙂 dus als je benieuwd bent..!

 9. Zeker diep, de filosofie die erachter zit! En zeker ook interessant. Al een jaar of 25 twijfel ik over het laten plaatsen van een tattoo. Vind tattoos heel mooi. Maar ik heb geen flauw benul wat de inhoud van die tattoo dan zou moeten zijn. En zolang ik twijfel, moet ik er maar niet aan beginnen, vind ik.
  Vind jouw tattoo wel mooi, zeker gezien de betekenis die ze voor jou heeft.

 10. Wat een mooie tattoo meis!
  Ik heb zelf een vlinder op m’n bovenarm, 2 jaar geleden laten zetten
  en ben er nog elke dag super blij mee 🙂

  De betekenis van je tattoo is ook erg mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *