Genetisch gemanipuleerd voedsel

Tot vorige week had ik nog nooit gehoord van termen als genetisch gemanipuleerd voedsel, Monsanto of Roundup.
De documentaire GMO OMG een film van Jeremy Seifert heeft daar gelukkig verandering in gebracht!
Een docu die iedereen zou moeten zien, want GMO’s en Monsanto is iets waar je je bewust van wilt zijn. Al is het alleen maar om een keuze te hebben voor wat je verkiest te eten.

GMO oftewel gentech (genetisch gemanipuleerd) voedsel staat voor bewerkte zaden. De zaden zijn genetisch gemanipuleerd om zo hun eigen pesticiden aan te maken of juist om resistent te zijn tegen landbouwgif.
Het is tegenwoordig zo ver dat zelfs stukjes genen van dieren in het dna van bijvoorbeeld een maiszaadje wordt gestopt.

Een genetisch gemanipuleerd organisme is een organisme, dat in een laboratorium is ontwikkeld door de genen van één soort te nemen en die in een heel andere niet verwante soort te forceren met het doel om een heel nieuwe eigenschap of karaktereigenschap te ontwikkelen die in de natuur niet voorkomt.

Monsanto is een Amerikaans mega bedrijf in bestrijdingsmiddelen én ‘s werelds grootste zaadbedrijf….
Zij produceren onder andere gifgroen uitziende maiszaden met ingebouwd bestrijdingsmiddel en deze zaden mogen allen gebruikt worden in combinatie met het omstreden roundup gif wat zij (toevallig…) ook produceren.
Hoe gevaarlijk dit is voor onze gezondheid blijft onbekend er zijn slechts korte onderzoeken geweest door Monsanto zelf (toevallig…) Wetenschappers en politici maken zich zorgen.

Nu is het zo dat grote gentech bedrijven als Monsanto flink aan het lobbyen zijn in de EU en onconventionele methodes niet schuwen om wetten te omzeilen. Tot nu toe is het in Europa verplicht te vermelden of er genetisch gemanipuleerde bestanddelen in ons voedsel zitten. Dit is in Amerika lang niet altijd zo, dus wij hebben een keus!

Een goed alternatief is biologisch voedsel. Ik denk zelf al is het alleen maar biologisch vlees en eieren om een begin te maken. In diervoeding mag genetisch gemanipuleerd voedsel wel gebruikt worden zonder vermelding. En wij eten de dieren, drinken hun melk en eten hun eieren.

De documentaire GMO OMG is te zien op Netflix. Het heeft mijn ogen geopend! En ik heb me verbaasd over deze beangstigende ontwikkelingen.

Meer mensen zijn ook bewust geworden door de reportage van Zembla over dit onderwerp en dan in het bijzonder de gevolgen voor de Europese markt. Vanavond wordt het vervolg van de Zembla reportage uitgezonden. Kijken!

Op internet zijn talloze sites te vinden over dit onderwerp. Ook in Nederland. Als je het interessant vind er er meer over wilt weten kan ik je deze sites aanraden:

GMO OMG film

Gentech vrij

11 gedachten over “Genetisch gemanipuleerd voedsel

  1. Ik zag de afkorting GMO pas voor het eerst voorbij komen op Facebook. Ging toen over die moestuintjes van de AH. Men zegt dat die ook niet helemaal ‘zuiver’ zijn, om het zo maar te zeggen. Ik heb me er eigenlijk verder nog niet in verdiept, maar ik heb Netflix, dus wellicht komt daar wel verandering in.

  2. In Australië staat op ieder product of er GMO inzit of niet, vind ik wel heel goed. Ik dacht er eerder nooit zo bij na, maar ik probeer nu wel goed spul te kopen. Wel jammer dat Netflix hier nog niet beschikbaar is, ik zou graag de documentaire zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *