Erfgoed Bossem: (h)eerlijk eten en slapen

Afgelopen weekend hebben wij een leuk en uniek uitje gehad, overnachten bij de boer in een sterrenkubus.
Weg van alle drukte, heerlijk ontspannen op 9 vierkante meter. Meer heb je niet nodig.
Direct vanuit je bed romantisch de sterren bekijken in het nog écht donkere deel van Nederland.
Streekproducten, (h)eerlijk eten, slapen, duurzaam leven en vriendelijkheid. Dat is Erfgoed Bossem.
Lees snel meer over dit unieke uitje in Nederland!

DSCF6690

Opwarmen bij het haardvuur

In het Twentse Lattrop-Breklenkamp ligt erfgoed Bossem. Hier kun je op verschillende manieren logeren bij boer Dennis en zijn vrouw Annette Rerink.
Je voelt je direct thuis zodra je de ontvangstruimte van de oude boerderij binnenstapt waar een groot haardvuur brand. Wij waren al vroeg gearriveerd voor een overnachting in een van de acht sterrenkubussen en werden gastvrij ontvangen. Wachten op de sleutel was geen straf, zo bij het haardvuur met twee lieve soezende honden aan onze voeten en een kop thee in ons hand.

DSCF6702

DSCF6744
DSCF6756

DSCF6696

Verschillende overnachtingsmogelijkheden

Op de bovenverdieping van de boerderij bevinden zich mooie kamers die ondanks hun strakke inrichting ook details van de oude boerderij uit 1272 prijsgeven.
Een stuk houten vloerpaneel is zichtbaar door een weggesneden stuk tapijt in de hoek, je ziet de oude houten balken aan het plafond en de rode bakstenen van het originele rookkanaal van de grote haard beneden.

hotelIn de zomer kun je kamperen en overnachten in een van de safari lodgetenten die opgezet zijn in de weilanden, maar wil je helemaal een bijzondere en unieke manier van logeren dan kies je, net als ons, voor een verblijf in een sterrenkubus.

DSCF6740

Slapen in een sterrenkubus

Een sterrenkubus is een houten huisje van 9 vierkante meter en ondanks zijn formaat van alle gemakken voorzien. Een douche, toillet, volledig ingericht keukenblok, een sfeerhaardje, (slaap)bank,  tuinset voor de deur en als hoogtepunt een trap naar het ruime tweepersoonsbed onder een kunststof koepelraam waardoor je, terwijl je in bed ligt, naar de sterrenhemel kunt kijken. In de kubus vind je een telescoop met gebruiksaanwijzing, deze kun je ook gebruiken.

kubus
Dit gedeelte van Nederland is een van de donkerste gebieden van ons land. Wist je dat je in de stad slechts 50 sterren met het blote oog kunt waarnemen en hier maar liefst 2750 sterren op een onbewolkte maanloze nacht? Aan het eind van de straat vind je de sterrenwacht die je kunt bezoeken om de hemel nog beter te bekijken.

DSCF6786

Helaas troffen wij het niet. Het was enorm mistig tijdens ons verblijf, dus hebben wij niet van de sterrenhemel kunnen genieten. Toen de maan zich even liet zien hebben wij deze met de telescoop bekeken. Daarna hebben wij het sfeerhaardje aangezet en met een drankje knus op het kleine bankje in de kubus gezeten.
Uiteindelijk zijn we het trappetje opgeklommen en in de donkere stille nacht op het platteland in een diepe slaap gevallen.

DSCF6793

Goed gevulde boeren ontbijtmand

De volgende ochtend waren wij al vroeg uit de veren. Ik deed de gordijntjes open en wij werden getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. De lucht kleurde roze terwijl de zon over de weilanden scheen en het ochtenddauw langzaam oploste.

31
Om 8:30 werd er een goed gevulde rieten mand voor de deur neergezet met daarin ontbijt.
Kakelverse eitjes, ham, kaas, worst, jam, hagelslag, biologisch appelsap uit de streek en verse croissants en brood. Heerlijk!

IMG_20141207_082210
IMG_20141207_085140

Twentse table d’hôte met keurmerk

Naast de overnachtingsmogelijkheden is de boerderij ook in bedrijf. Want naast uitstekend en enthousiast gastheer is Dennis ook nog eens boer. In zijn stallen houdt hij een bijzonder authentiek streekras namelijk het Brandrode rund. In de zomer grazen deze koeien op landerijen van Natuurmonumenten.

Iedere zaterdagavond kun je genieten van een Twentse table d’hôte waarbij je aan langs tafels gezamenlijk kunt aanschuiven van een smakelijk viergangen menu met vlees uit eigen boerderij.
Dennis vertelt tijdens dit diner alles over het biologische vlees van zijn koeien.
Lekker, puur en eerlijk eten volgens het Slow Food principe.
Dat wil zeggen met oog voor dierwelzijn en gezondheid.

DSCF6727

Uitstapjes in de buurt

Duitsland ligt op een steenworp afstand van Lattrop-Breklenkamp. De steden Nordhorn en Bad Bentheim met zijn grote kasteel zijn echte aanraders. Of blijf in Nederland en breng een bezoek aan kunstenaarsdorp Ootmarsum met zijn gezellige straatjes vol beelden en vele galeries.

Deze week komt er een blog online over onze uitstapjes naar bovenstaande steden inclusief Duitse weinachtsmarkten!

DSCF6800

Wij hebben genoten van de rust en vriendelijkheid van dit familiebedrijf. Als je het landleven eens in al zijn facetten wilt ervaren ben je bij Erfgoed Bossem aan het juiste adres. Je slaapt al in een sterrenkubus vanaf 69 euro per nacht. Kijk voor meer informatie over de boerderij, het Brandrode rund en verblijfsmogelijkheden op www.bossem.nl

Erfgoed Bossem
Dorpsstraat 7
7635 Lattrop – Breklenkamp

17 gedachten over “Erfgoed Bossem: (h)eerlijk eten en slapen

  1. Nahh, wat leuk!! En wat slim en handig ingedeeld zo’n kubus! Jammer dat het bewolkt en mistig was en je geen sterren kon zien. Wij wonen in de Achterhoek en hier is het ook behoorlijk donker en kan je met het blote oog ook al veel zien, doordat je weinig verlichting hebt. Lekker zo’n ontbijtmand ’s morgens! Ziet er goed uit.
    Was het verder niet koud in die kubus? Goed geïsoleerd?

    1. De kubussen zijn voorzien van een sfeerhaardje wat warmte kan geven, maar ook gewoon van een verwarming met thermostaat. Ze zijn er echter achtergekomen dat er nog behoorlijk wat warmte via het dak ‘lekt’ dus inmiddels zijn de begonnen met het beter isoleren van de daken zodat het geheel duurzamer wordt. Wij hebben het niet koud gehad.

  2. Wat een leuke weekendje weg hebben jullie gehad. Jammer dat het mistig was en hierdoor de sterren niet kon bekijken. Maar het is er wel allemaal goed en verzorgd uit.

  3. Bij dit gebeuren is ook nog een kleine camping waar wij in het voorjaar regelmatig staan en zien dan het leven bij de kubussen, puur gezellig, je ziet de mensen genieten en lekker buiten zitten met hun gezellige ontbijtmand. De kamers in de boerderij zelf (vooral de laatste 4 nieuwe) zien er super uit. Ook tijdens ons wandelrondje bij de boerderij zien we de safaritenten waarin gezinnen of groepen bivakkeren. Kinderen vermaken zich uitstekend. Met mooi weer wordt het diner soms buiten geserveerd bij de boerderij, je ziet dat men geniet van de ongedwongen sfeer. Een aanrader dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *