Burlende herten in de Oostvaardersplassen

Deze tijd van het jaar gaan mannetjes edelherten massaal op zoek naar een vrouwtje.
En dat is een imposant schouwspel. Wij gingen op heuse burltocht in het prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen.


Het vroege ochtendgloren kondigt een nieuwe dag aan. De ochtendmist hangt laag over de velden en tussen de bomen. Wij stappen in de auto en gaan op weg naar De Oostvaardersplassen.
Gelukkig hoeven wij niet ver te rijden want dit schitterende natuurgebied, bekend van de film De Nieuwe Wildernis, ligt vlak bij ons huis. Wij besluiten aan de kant van Lelystad te beginnen aan onze burltocht.

DSCF5723
DSCF5725
In september begin de bronsttijd van de edelherten. Mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Het is een machtig en ook best spookachtig geluid. Het blijft vaak niet alleen bij burlen, de mannetjes krijgen het ook regenmatig met elkaar aan de stok (het gewei).

Wist je dat er zelfs Nederlandse kampioenschappen burlen worden gehouden?

DSCF5738
De boswachter tipt donkere, niet ritselende kleding aan te trekken en vroeg in de ochtend of rond de schemer op pad te gaan. De kans om edelherten tegen te komen is dan het grootst.
Aangekomen in het natuurgebied schijnt er een waterig zonnetje door de mist.
Het is goed te zien dat de herfst is aangebroken. De vele spinnenwebben vallen goed op zo nat van de dauw. Een prachtig gezicht!

DSCF5722
Het duurt niet lang voor wij een harde brul horen, spannend! Het klinkt spookachtig zo in de nevel. Zachtjes bewegen wij ons richting het geluid. Het burlen neemt toe. Het klinkt een beetje als een koe, maar dan indrukwekkender.

Ons einddoel is een mooie uitkijktoren even verderop. Onderweg komen wij nog een paar vroege vogels tegen. Geen herten van dichtbij gezien helaas, wel genoeg gehoord.
Eenmaal aangekomen in ‘Het Adelaarsnest’ zoals de uitkijktoren genoemd wordt zien wij de bron van al het burlen.
Een hele grote groep edelherten staat verderop op de uitgestrekte vlakte. Nog verder weg staan honderden Koningspaarden. Wij kunnen ze goed bekijken door de verrekijker die in de hut opgesteld staat. Grote edelherten met zware geweien heffen hun kop en stootten een oerkreet uit die door merg en been gaat.

Wat een mooi stuk natuur!

DSCF5733
DSCF5762

17 gedachten over “Burlende herten in de Oostvaardersplassen

  1. Dat moet volgens mij heel mooi daar zijn zo op de vroege ochtend met mist en zon! En wat gaaf dat je wel wat gehoord hebt! Dat moet volgens mij wel heel tof zijn!

  2. Wij roepen ook al maanden en vooral als we er langs scheuren met de trein dat we daar een keer naar toe willen. Nu ik je foto’s heb gezien helemaal! Prachtig mooi gebied.

  3. Och wauw, die eerste foto! Ik zou echt vaker er lekker op uit moeten trekken. Binnenkort maar weer eens naar het Panbos gaan of het park hiernaast 🙂

  4. Gaaf! Ik ben laatst ook geweest in een ander gebied maar dan ’s avonds. Wandelen in het bos in het donker is echt een aparte beleving! Helaas hebben we weinig burlende herten gehoord, maar leuk was het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *