Burlende damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen

Zaterdagochtend waren wij op tijd wakker en reden richting de Amsterdamse waterleidingduinen. Dit gebied heeft meerdere ingangen, wij kozen voor De Zilk.
De waterleidingduinen is een gebied wat elk jaargetijde weer verrast. En deze herfst is op dit moment de bronst op zijn hoogtepunt. Een vast wandelplan hadden wij niet gemaakt, wij volgden gewoon het geburl van de vele damherten in dit gebied en lieten de natuur ons leiden.
Het werd een prachtige wandeling met veel burlende, vechtende, vrijende, zogende damherten in alle soorten, maten en kleuren. Een vosje liet zich zelfs zien!

Amsterdamse waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Zandvoort (Noord-Holland) en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk (Zuid-Holland).

Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meterdrinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. Er wordt sinds 1853 water gewonnen, waarmee het het oudste waterwingebied van Nederland is.
Het wordt geëxploiteerd door Waternet.

Het duingebied is een beschermd natuurmonument en bij de Europese Commissie aangemeld als Habitatrichtlijngebied. Daarmee geniet het bescherming volgens de Europese regelgeving.
Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van dit gebied. Om dit te waarborgen is enkel wandelen toegestaan. Bovendien mag overal buiten de paden worden gewandeld.
De Amsterdamse Waterleidingduinen is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland.

[bron Wikipedia]

DSCF7097

DSCF7082
DSCF7098
DSCF7102
DSCF7119
DSCF7126
DSCF7138
DSCF7152
DSCF7153
DSCF7160
DSCF7164
DSCF7166
DSCF7168
DSCF7171

En volgend jaar zijn er weer nieuwe hertjes 😉

DSCF7088

11 thoughts to “Burlende damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen”

 1. hahahahaha oh geweldig!!! Ennuh jij hebt ook de vos op de foto gekregen en die laatste, werkelijk waar!

  Jouw dag of hele weekend kan niet meer stuk, i’m sure, ik heb met een big smile zitten genieten van al jouw foto’s 😀

 2. Wauw wat een prachtige foto’s. Zo mooi de natuur is, het gewei van de herten tussen de takken. Camouflage, prachtig. Zo mooi de natuur in Nederland en zo dichtbij. Je laat mensen van de bank af komen, trek er op uit en ontspan. Geweldig.

 3. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me een prachtig gebied. Heb gelijk even gekeken of er een geocaching route te vinden is en ja hoor! Deze gaat zeker op het lijstje van plekken waar we nog eens heen moeten gaan.

 4. Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog. Leuk dat we de zelfde niche hebben. 🙂
  Mooie foto’s van de hertjes. Die wil ik zo graag fotograferen. 🙂

 5. Wat leuk dat je ook in de Amsterdamse waterleidingduinen bent geweest, en een leuke serie van de hertjes, met als laatste een foto die ik na al die jaren, die vele bezoekjes nog steeds niet heb kunnen maken 🙂
  Ik was er zelf ook die zaterdag, maar dan bij ingang Oase.
  groetjes Ghita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *