Buiten tips voor in de herfst

De herfst is in aantocht, dat betekent bontgekleurde bomen, eikels, kastanjes, warme chocolademelk, kaarsjes aan en herfststormen.
Ook in de herfst is het nice to be out. Er wordt veel georganiseerd met betrekking tot de herfst in de natuur.
Heb je bijvoorbeeld weleens een oogstfeest bezocht, naar burlende edelherten geluisterd of naar de roep van uilen in een donker bos geluisterd? Ik zette leuke herfstuitjes voor je op een rij!

Burlende edelherten

Vorig jaar heb ik dit bijzonder schouwspel voor het eerst beleefd en ik schreef er een blog over: burlende herten in de Oostvaardersplassen.
Omdat het maar enkele weken per jaar voorkomt mag je dit niet missen en wil ik het graag onder de aandacht brengen.
In september en oktober laten de mannetjes herten hun lokroep horen: het burlen en ze strijden om de vrouwtjes.
Vooral als de nachten wat kouder worden weet je niet wat je hoort. Het spooky geluid galmt door de diepe donkere bossen en als je mazzel hebt zie je een edelhert opdoemen uit de mist…
Of kun je een spectaculair gevecht tussen twee mannetjes in de schemer aanschouwen.

Diverse natuurgebieden organiseren speciale burltochten om onder begeleiding van een ervaren boswachter de burlende herten op te zoeken.

Bekijk hier welke excursies Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten aanbieden.

Oogstfeesten

De hele zomer heeft het zonnetje al het kostbaars van het land kunnen laten groeien en aan het eind van de zomer kan er geoogst worden. Van oudsher wordt deze kostbare gebeurtenis gevierd en wordt er gepronkt met de mooiste producten.

Een leuk oogstfeest om eens mee te maken is die op 27 september bij Kasteel Doorwerth. Je kunt er producten uit de moestuin en boomgaard kopen en er staan allerlei kraampjes met biologische producten.

photo-1427434846691-47fc561d1179

Een sprookjesachtige nacht in het bos

Ergens klinkt de roep van een uil, een vleermuis scheert langs je hoofd, achter je kraken een paar takken…
Een nacht in het bos is spannend. Op 24 oktober tijdens de Nacht van de nacht worden er door veel natuurorganisaties excursies georganiseerd.
De nacht van de nacht is een jaarlijks evenement van natuur -en milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. En omdat veel verlichting dan uit is, is dit een perfect moment om het bos in het échte donker te beleven.

Op vrijdag 11 september is het de nacht van de nachtvlinder.
Verspreid door heel Nederland wordt naar nachtvlinders kijken, onder begeleiding van experts. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800!
Bekijkop de site waar er excursies bij jou in de buurt zijn.

photo-1428709671697-959dbd39a3ac

 

4 gedachten over “Buiten tips voor in de herfst

  1. Het klinkt allemaal gaaf, maar wat mij altijd tegen houdt is hoe ik er komen moet, zelfs bij onze eigen boswachterij, overdag van ma t/m vrijdag kun je met de bus, tot een bepaalde tijd, dan stoppen de bussen met rijden en dan 15 km fietsen door bos en andere oorden waar niets of niemand is om weer thuis te komen, uhm nee, dan ga ik wel voor mijn veiligheid 😉

    X

  2. Hier in de buurt is er weinig van dat soort dingen. En wij zijn in onze vriendenkring niet echt wandelaars… En om nu alleen naar de hei te gaan. Nou nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *