Bronst tijd in de Oostvaardersplassen

Drie maal is scheepsrecht zou je denken en nadat het tot twee keer toe iets te donker was om de burlende herten te kunnen waarnemen, gingen wij nu iets vroeger richting de Oostvaardersplassen.
Dit mooie natuurgebied ligt op slechts een paar minuten rijden van ons huis.
Als uitkijkpunt kozen wij dit maal voor de uitkijkheuvel in het Kotterbos waarvan wij over een groot stuk Oostvaardersplassen uit konden kijken. Vanaf de parkeerplaats was het oergeluid al te horen en na een stuk door de mistige bossen te hebben gewandeld beklommen wij de uitkijkheuvel.
Daar in de verte stonden ze, honderden edelherten..

deer

Wij hadden de verrekijker mee en hadden zo mooi zicht op de vele burlende mannetjes met imposante geweien.
Bovenop een heuveltje gooiden ze hun kop in hun nek en lieten een bulderend geluid horen wat de hele vlakte over galmde. En dat met z’n allen door mekaar. Zo nu en dan klonk het kletteren van geweien tijdens een gevecht.
Helaas beschik ik niet over een grote telelens om ze van dichtbij te fotograferen maar een filmopname met geluid kan ik wel delen.

Terwijl wij op de uitkijkheuvel stonden trokken er opeens honderden ganzen onder luid gekwetter over onze hoofden. Zo veel natuur, zo dichtbij een grote stad.

Dit weekend zouden wij graag een bezoek brengen aan de Amsterdamse waterleidingduinen. Daar is het gebied toegankelijker en kun je de herten van dichterbij bekijken.

Overigens las ik deze week dit bericht op Nu.nl. Goed initiatief, het is mooi om van de natuur te genieten, maar we moeten deze niet verstoren.

IMG-20151019-WA0005

Bezoekers aan het Nationale Park De Hoge Veluwe mogen vanaf 1 januari volgend jaar niet meer wandelen buiten de paden.  

Het park hoopt dat door het verbod op ‘struinen’ de edelherten zich meer op hun gemak gaan voelen.

”Normaal leven herten in groepen van tien tot twaalf. Hier zijn ze met veertig à vijftig dieren bij elkaar. Ze doen dit alleen als ze zich niet op hun gemak voelen en er ‘gevaar’ dreigt.”

“We hebben hier binnen een projectgroep al enige tijd onderzoek naar gedaan en hebben al diverse andere maatregelen genomen. Maar dat was zonder succes. We hebben daarom besloten om het struinen te verbieden en hopen dat dit gaat helpen”, aldus hoofdbedrijfsvoering Jakob Leidekker.

Het park breidt de wandelmogelijkheden wel uit omdat veel rustgebieden worden opgeheven. Personeel gaat controleren of mensen zich aan het verbod op struinen houden.

”De meeste mensen blijven op de paden, dus het gaat ook maar om een klein deel van de bezoekers. Mensen vinden dit misschien jammer, maar we denken dat dit het beste is voor de edelherten. We gaan de komende tijd monitoren wat de maatregel voor effect heeft op de dieren. We hopen dat dit de sleutel is die tot succes leidt”, aldus Leidekker.

 

6 gedachten over “Bronst tijd in de Oostvaardersplassen

  1. Wauw wauw waaaaauw zo prachtig.. Wij zijn vorig jaar ook een weekendje in dat gebied verbleven en natuurlijk hebben we het nationaal park bezocht. We zagen ook een paar prachtige herten, zo bijzonder, want die zie ik normaal niet zo vaak.

  2. Prachtig dat geluid van het burlende edelhert, klinkt toch heel anders dan een burlend damhert.
    Leuk als je naar de Amsterdamse waterleidingduinen komt, is zeker nu de moeite waard, de hertenbronst is nu in volle gang
    groetjes Ghita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *