Bijzonder verhaal: wonen in een vuilcontainer

Verscholen in een achterste hoek op de campus van de Huston-Tillotson Universiteit in Austin, Texas, ligt een groene container. Afgezien van het weerstation op het dak zou je nooit verwachten dat dit het huis is van professor en decaan Jeff Wilson.

Professor Wilson ging om meerdere redenen in de container wonen.
Omdat hij bewuster wilde leven, om zijn studenten iets te leren over de milieueffecten van ons alledaagse leven en om de vuilnisbak geleidelijk te transformeren tot het meest zorgvuldig ontworpen, kleinste huis ooit gebouwd.

Voor de zomer was de groene container minder fraai dan hij nu is. Er was geen schuifdak en Wilson hield het droog door middel van een zeil. Hij sliep op kartonnen matten op de vloer.
Het was in wezen, zoals hij het ​​noemde, dumpster camping.
Het doel was om zo basic mogelijk te beginnen met wonen in de container en stap voor stap aanpassingen te maken.

Nog niet zo lang geleden woonde wilson in een groot huis, maar na een scheiding (die naar eigen zeggen niets te maken heeft met de container) verkaste de prof naar een kleinere woning.
Daar begon hij met het verkopen van zijn meubels en kleding voor een habbekrats.

Nu past alles wat hij bezit in de 10 vierkante meter grote container. Deze bijzondere manier van huisversting is onderdeel van een duurzaamheids project van de Universiteit genaamd The dumpster project.
Volgens Wilson kan dit project resulteren in een huis van onder de $10.000, dat overal in de wereld zou kunnen worden geplaatst.

Professor Dumpster, zoals hij tegenwoordig wordt genoemd, zijn enige bezit zijn vier broeken, vier t-shirts, drie paar schoenen, drie hoeden en omdat hij naar eigen zeggen zo’n hipster is, acht of negen strikjes. Zijn kleding, samen met wat kookgerei zit opgeborgen in een lege ruimte onder de vloer van de container.

Op Twitter plaatste hij een oproep met de vraag wat het allereerste was dat hij nodig zou hebben in de container. Het antwoord was: airconditioning. In AustinTexas wordt het HEET!
De airco werd niet zo maar aangeschaft. De professor kwam erachter dat hij om elf uur ’s avonds naar bed kon gaan,dan was de container afgekoeld. De rest van de dag spendeerde hij buiten, in de gemeenschap. Ondertussen goed observerend wat een mens nu écht nodig heeft in huis en wat  net zo goed puur een gezamelijke voorziening zou kunnen zijn.
Hij installeerde een weercomputer op het dak zodat hij gegevens als temperatuur in de container vanuit zijn kantoor kon monitoren. Overdag werd het meer dan veertig graden in de container, maar dan zat hij op het werk mét airco.

De grote vraag achter het onderzoek is ‘kun je leven met veel, heel veel minder?’ Het antwoord van de professor is helder: hij voelt zich veel gelukkiger dan voorheen.

Hoe denken jullie hierover? Zou je met de kleding aan je lijf, wat kookgerei en een klein dakje boven je hoofd gelukkig kunnen zijn?

 

 

18 gedachten over “Bijzonder verhaal: wonen in een vuilcontainer

  1. Grappig. In de serie 2 broke girls woont ook zo’n gast in een container. Ik zou het niet kunnen. Heb altijd veel behoefte aan ruimte om me heen.

  2. Dat van two broke girls klopt inderdaad. Alleen die was wel wat groter dan deze geloof ik. Wie weet is het daar wel op gebaseerd! Ik weet niet of ik het zo kunnen, misschien als Stark en Dennis mee konden haha 😛

  3. Jeetje wat een lef!! Het is wel een hele mindset, blijkbaar was hij daar klaar voor. Je zou er vast gelukkig kunnen zijn, maar het zou niet wat voor mij zijn! Teveel spullen waar ik aan gehecht ben 😉 en een btje ruimte is wel fijn om niet claustrofobisch te worden! Wel denk ik dat het voor studenten een optie is! Lekker goedkoop!

  4. Bizar om te zien! Wel leuk ingericht trouwens, die man heeft smaak. Ik denk zeker mogelijk is om een stuk kleiner/bescheidener te leven dan dat de meeste mensen nu doen, maar van deze foto’s word ik wel heel claustrofobisch. Mijn eigen kamer van 16 vierkante meter werkt me soms al zo op mijn zenuwen…

  5. Ojee dat gaat niet lukken. Mijn gezin past er zeker niet in en zelf zou ik gek worden van de veels te kleine ruimte. Wel heel mooi om te zien en lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *