Bijzonder verhaal: Het Verkade project

Je ziet ze weleens op rommelmarkten of ingelijst in een oud fotolijstje in een vergeten bak ergens in een donker hoekje in de kringloopwinkel. Oude foto’s met mensen die je blij toelachen of ernstig in de camera kijken. Op vakantie of in een fotostudio. In een donkere woonkamer of mooie tuin. Ik heb weleens een trouwfoto gezien in die bak in de kringloopwinkel.

Meer nog dan hoe die foto’s daar terechtkomen vraag ik mij af wie deze mensen zijn. Wat is hun verhaal? Waar zijn ze? Zijn ze gelukkig?

Dat vroeg Rogier Verkade zich ook altijd af. Hij bedacht ‘Het Verkade Project.’

Rogier Verkade verzamelt sinds jaar en dag gevonden beeld. Gekocht op rommelmarkten, gevonden op straat of gekregen van vrienden. Zijn archief bevat tienduizenden originele foto’s, gemaakt tussen 1920 en 2000. Rogier viste deze verborgen parels op en stofte ze af.
De foto’s nodigen uit tot invullen en fantaseren. Verschillende auteurs doen dat, met een verhaal, een gedicht, of een onderschrift. Want een mooie tekst maakt van een beeld een film.
Zo ontstond ‘Het Verkade Project‘.

Bekijk hier de foto’s en lees de verhalen.

HVP | Marja van den Broeke
Ik vind dit een geweldig project, het prikkelt je fantasie. Ik waagde zelf ook een poging bij bovenstaande foto en liet mijn fantasie de vrije loop.

Tante Henk
Vroeger kwamen wij heel vaak bij Henk en Jannie, onze oom en tante.
Op zondagmiddag speelden wij spelletjes. Ganzenbord en mens erger je niet. Ome Henk won haast altijd.
Het waren fijne middagen en bij mooi weer speelden we zelfs allemaal aan een lange tafel in hun grote groene tuin.

Onze oom was niet het type wat graag met ons jongens voetbalde of ging ravotten. Daar was hij niet zo van, zei hij dan. Liever voorzag hij ons van kopjes thee met door hemzelf gebakken koekjes. Of ging ‘tutten’ met onze zussen of tante Jannie.

Op een mooie avond eind september vierden we met de hele familie de verjaardag van ome Henk. 45 was hij geworden.

Het was een warme dag geweest en dus zaten we met z’n allen nog op hun royale terras in de tuin.
Onze oom hadden wij echter de hele middag nog niet gezien en tante Jannie oogde ook wat gespannen.

Om een uur of zeven terwijl de zon al begon te zakken en de tuin in een goudgeel licht baadde schraapte tante Jannie haar keel en vertelde dat ze iets moest opbiechten. Ome Henk had het licht gezien, daarmee niet doelend op het zonlicht dat in lange banen door de bomen scheen.

Vanaf nu wilde hij graag helemaal zichzelf zijn. Zo jong als ik was had ik nog geen flauw benul van wat deze woorden betekenden. Al leek het ook bij de oudere gezinsleden nog niet helemaal begrepen te worden. Tot tante Jannie wegliep en even later de tuin in kwam lopen met Henk.
Henk in een witte jurk met een gevulde bh eronder, op witte instappers met een klein hakje. Zijn blonde haren stonden getoupeerd op zijn hoofd. Hun aarzelende blikken maakten dat iedereen zijn adem inhield. Dit was geen grap, dat voelde je gewoon.
‘Vanaf nu wil ik graag tante genoemd worden sprak’ Henk met onvaste stem. ‘Ik ben nu 45 en wil verdomme zijn wie ik ben!’ sprak hij op vastberaden toon.
En zo kwam het dat van die dag af aan ik er een tante bij had. Tante Henk.

Wat zou jij voor verhaal bedenken bij deze foto?

 

17 gedachten over “Bijzonder verhaal: Het Verkade project

  1. Ik heb ook wel eens een oude foto gekocht bij de kringloop. Helaas zie je ze alleen niet zo veel want ze zijn wel prachtig! En als je het al eens ziet is het vaak meteen duur. Wel een gaaf project idee trouwens!

  2. Wat een leuk project! Ik ben zelf ook wel eens foto’s tegengekomen en ik dacht dan ook gelijk van wat zou het verhaal erachter zijn en wie staan er precies op. Erg leuk dan om bij zo’n foto een eigen verhaal te maken. Jouw verhaal bij de foto is ook erg leuk geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *