Balkon of tuin winterklaar maken plus free printable!

In de zomer staat ons balkon er fleurig bij.
De plantenbakken vol kleurige bloemen en leuke gekleurde kussens op de tuinstoelen.
In de winter is het echter een grauwe bedoening. Dode plantjes, weinig kleur. Bah! Dat kan anders!

Verlichting

Wat de boel al een stuk gezelliger maakt om naar de kijken is het ophangen van led lampionnetjes of ledlampjes die je bijvoorbeeld bij Action of in tuincentra kunt kopen. Ze zijn waterbestendig en je hebt er geen stopcontact voor nodig want ze werken op batterij en zonne energie.

Ook kun je  verschillende lantaarns neerzetten met kaarsjes erin. Dit is een super sfeervol gezicht.

(Bron foto’s: Pinterest)


Rustic style balcony.

Oma koti onnenpesä: Joulukuun 19

Dekens en kussens

Warme wollige dekens en kussens geven (bij droog weer) een knusse uitstraling aan je tuin of balkon.
Ook heel geschikt voor als je bij een vuurkorf buiten wil zitten met een warme chocomel of glas glühwijn in de hand.
Heldere koude nachten zijn ook erg geschikt om eens mooi sterren te kijken. Dan wil je er wel warm bij zitten!

1

Groen en kleur

Met groen om je heen voel je je aantoonbaar prettiger. Om je tuin of balkon het hele jaar door te voorzien van groen hoef je eigenlijk maar één keer aan de slag: met tuinplanten die permanent blad behouden. Groenblijvers geven afhankelijk van het seizoen iets extra’s: bloemetjes, besjes of bijzondere blas verkleuringen. Oktober is een uitstekende maand om ze een plekje in de tuin of in potten op het balkon te geven!

Maar wat zijn nu mooie groenblijvers? Ik zocht het uit. (klik op de foto voor de bron)

 

Glansmispel (Photinia)

Leucothoe

Sneeuwbal (Viburunum)

Schijnhulst (Osmanthus)

Pieris

 

Verzorgingstips

Dat al deze planten ’winterhard’ zijn, betekent natuurlijk niet dat je ze aan hun lot kunt overlaten en er geen omkijken naar hebt. Om te beginnen moet het water in de potten altijd weg kunnen lopen. Is de potgrond erg nat en bevriest die vervolgens, dan kunnen de planten geen water meer opnemen, wat vooral voor groenblijvers funest is. Zij verdampen ook ’s winters vocht en als ze dat niet langer uit de aarde kunnen halen, sterven ze een jammerlijke dood. Zorg daarom dat er gaten in de pot zitten, liefst aan de zijkant. Zitten de gaten onderin, zet de pot dan op een verhoginkje van plankjes of stenen, zodat overtollig water vrij weg kan lopen.

Blijft het heel lang heel streng vriezen, zet de potten dan dicht bij elkaar en omwikkel ze met noppenfolie, maar wel zo dat de planten nog lucht krijgen. Haal de folie weg als de ergste kou voorbij is. Een andere manier om de planten te beschermen is om ze met plastic pot en al in een sierpot te zetten. Als je dat doet, kun je de ruimte tussen plastic en sierpot bij strenge vorst opvullen met noppenfolie.

Free printable voor mensen zonder groene vingers!

Om deze groene post een creatieve afsluiting te geven wil ik graag deze gratis printables delen! Leuk als inpakpapier en voor op de bureaublad. Voor de mensen met niet zulke groene vingers 😉 (Klik op de afbeeldingen om te downloaden)

free-printables-cacti

free_desktop_download_cact-_white

 

17 gedachten over “Balkon of tuin winterklaar maken plus free printable!

 1. Al een paar winters wil ik gezellig lampjes in mijn tuin ophangen, maar het is zo’n bende dat het bijna niet te doen is. Maar het staat altijd zo gezellig, van die verlichting in de tuinen.

 2. Super leuk! Ik heb destijds lampjes bij de IKEA gekocht. Echter woon ik vrij hoog met een geweldig uitzicht over de stad. En de stad geeft al genoeg mooie lichtjes. En sterren zijn er daardoor niet te bekennen.

 3. Ziet er heel gezellig uit met die lampjes enzo. Hier ook grijs en grauw en dood als ik de tuin in kijk.
  Heb ook nooit zin om het met dit weer/jaargetijde gezellig te maken eerlijk gezegd. Dat komt pas weer in het voorjaar, zonnetje erbij, tuindeur open….dan lukt dat wel 🙂 Ik maak het nu gewoon binnen maar gezellig 😉

 4. Wat een leuke inspiratiefoto’s. Ik ben wel benieuwd hoe je balkon er nu uit ziet! Ik ben ook bezig met de tuin winterklaar te maken. Maar met de kou zit ik sowieso graag binnen. Wat ik wel leuk vind zijn de wintergroene planten en struiken, die brengen echt kleur aan de wat donkere/grijze dagen.

 5. Heel gezellig de plekjes op de balkon… maar ik hou het liever gezellig binnenshuis…
  Ik heb het niet zo voor de koude, maar heb het liever heerlijk warm! 🙂

 6. In de zomer ben ik graag in mijn tuin te vinden, maar in de winter vertoef ik toch liever binnen. Ik ben al bijna klaar met het winterklaar maken, bijna alle 1-jarigen liggen al in de kliko…
  Heb wel dit jaar verlichting aangesloten, dus het ziet er wel nog steeds gezellig uit…

  Mooie ideeën overigens, hier is echter niets overdekt, dus zonde om dan iets neer te leggen.

 7. Toevallig hebben we afgelopen zaterdag onze tuin winterklaar gemaakt! Hoewel ik nu betwijfel of we de plastic potten moeten laten staan. Er zit een speciaal waterding in zodat het water kan weglopen, maar bij het uithalen van 1 plant uit de drie potten bleek dat daar de wortels zelfs door zijn gegroeid en er weinig ruimte was om het water te laten afvloeien.
  We kochten nieuwe planten om onze tuin mee op te fleuren. Binnenkort gaat (helaas) ook mijn mooie oppottafel weer naar binnen.. Nu vind ik het nog een kale bedoeling, dus ik wacht nog even, maar straks moet ik er toch aan geloven!

 8. Ik mis altijd groen in de winter op mijn balkon. Op een of andere manier lukt het mij nooit zo goed om kleur te houden in de winter. Ik heb nu deze zomer de oplossing gevonden 🙂 Wij hebben tegels gelegd op ons balkon. Ze zijn echt ideaal en daarbij ook nog gekleurd. Dus eindelijk ook in de winter wat kleur op ons balkon 🙂

 9. De winter je houd er van of niet, ik vind het prachtig maar je moet er natuurlijk wel wat van maken. Zoals je al ziet maken lampjes een groot verschil. Ik vind het ook leuk dat je een tegelvloer er tussen hebt gedaan! Je ziet heel vaak dat je op winter balkons een houten vlonder. Dat geeft natuurlijk wel weer echt lekker robuust en een beetje Noors gevoel. Ik vind het prachtig laat de echte winter maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *