André Kuipers college tour

Ik heb een super tof verjaardagscadeau gekregen van mijn ouders. Kaarten voor de theaterlezing van astronaut André Kuipers.

Er komt heel wat bij kijken om astronaut te worden. Het is een jarenlange weg vol uitdagingen en opofferingen om die ene, grote droom te verwezenlijken. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, gedrevenheid en geduld zijn onmisbaar, maar ook een portie geluk. Na jaren van training in Amerika, Rusland, Canada, Duitsland en Japan werd André Kuipers, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd voor een verblijf op het International Space Station (ISS). Na ruim 6 maanden in de ruimte te zijn geweest landde André op 1 juli 2012 in Kazachstan weer op aardse bodem.

Theaterlezing: André vertelt

André is een van de weinige mensen op aarde die uit eigen ervaring kan vertellen hoe het is om in het heelal te leven en te werken. In een unieke theaterlezing voor jong en oud neemt hij het publiek mee aan de hand van vele video’s en foto’s op een magische reis door ons heelal, het ISS en de wetenschap. Niets blijft onbehandeld en je krijgt alles te zien hoe het is om astronaut te worden en te zijn! De voorbereidingen en trainingen, de lancering vanuit Kazachstan, het wonen en werken in de ruimte, de risico’s van het vak, de landing en uiteraard ook de revalidatie.

De aarde vanuit de ruimte

Vanuit de ruimte is het zicht op de aarde heel anders. Wist je bijvoorbeeld dat het ruimtestation zestien keer per dag een rondje rond de aarde gaat? Grenzen vervagen en activiteiten als ontbossing en luchtvervuiling worden zichtbaar voor het blote oog. Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal; de aarde is in feite zelf een ‘ruimteschip’ met beperkte voorraden. André nodigt je uit om samen de reis te maken in de vorm van een theaterlezing met humor, verbazing, interessante feiten en onze eigen grenzen te verleggen.

Wist je dat?

  • André Kuipers de tweede Nederlandse astronaut en de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten heeft gemaakt?
  • De Europese ruimtevaartorganisatie ESA eens in de zoveel tijd een vacature voor astronauten plaatst (1978, 1990 en 2009)? ESA zoekt dan vooral jonge wetenschappers met veel ervaring in hun vakgebied of testpiloten uit de luchtmacht.
  • het ruimtestation ISS zestien keer per dag een rondje rond de aarde gaat? Elk rondje duurt 90 minuten.
  • het ruimtestation op een hoogte van ongeveer 400 kilometer rond draait?
  • André ook boeken schrijft voor verschillende leeftijdsgroepen? De opbrengst van zijn boeken schenkt André aan de goede doelen waarvan hij ambassadeur is: het Wereld Natuur Fonds, het Emma Kinderziekenhuis, WE Foundation en Stichting Hoogvliegers.

9 thoughts to “André Kuipers college tour”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *